Nem ízlett a Nébihnek a 40 ezres pezsgő

Nem ízlett a Nébihnek a 40 ezres pezsgő

Szín, tisztaság, gyöngyözés, illat és íz alapján vizsgált pezsgőket a Nébih Szupermenta csoportja.

A 6950 forintos Sauska Extra Brut lett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedvence – derült ki a hivatal terméktesztoldalán közzétett cikkből. A Szupermenta csoport a hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű pezsgőket ellenőrizte: szúrópróbaszerűen választott ki tizenöt magyar és tizenöt külföldi terméket.

Csak hatodik lett a negyvenezres Dom Pérignon

A Sauska-Tokaj Kft. 15,83 pontot elért termékét az 1899 forintos Törley Casino Sec követte 15,18 ponttal, a harmadik a tizenötöt szerzett, 4800 forintos Kreinbacher Prestige Brut lett. A vizsgálaton az első kettő átment, a harmadik címkéjén viszont a termékkategória hibásan volt feltüntetve.

A külföldi szárazok közül az első helyen végzett az osztrák Schlumberger Gold Trocken lett, 16,73 pontot kapott, és 3200 forintba kerül, a második a Spanyolországból származó, 2200 forintos Freixenet Cordon Negro lett 15,92 ponttal, a harmadik a 2950 forintos, olasz Bortolomiol Prosecco Miol 14,83 ponttal. Hátrább végzett a Dom Pérignon Vintage 2006 Brut: a 40 ezer forintos termék csak a hatodik lett. A külföldi élmezőnnyel már akadtak problémák: az elsőn a termékkategória és a cukortartalom, a második kettőn a cukortartalom hibásan volt feltüntetve.

Hírdetés

Jelölési hiányosságok akadtak

A Nébih közlése szerint a pezsgők beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden esetben az előírásoknak megfelelők voltak. Jelölési hiányosságokat a harminc termékből tizenhétnél találtak, ezek miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítették.

Az élelmiszer-biztonság korábban leszögezte: a minőségi pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, illetve borból. „A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel, amelyben 20 °C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3,5 barnál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma legalább 9 térfogatszázalék.”

Karácsony előtt lapunk is pezsgőket tesztelt: az ismert borszakértő, Pelyhe Szilárd szerint az öt legjobb a Törley, a Walton, a Hungaria Extra Dry, a BB és a Szovjetszkoje Igrisztoje volt. Jó szívvel ajánlotta a Törley Gála Secet és a kék címkés Hungariát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »