Nem izgatja a görögöket, mit tett velük Ciprasz

Nem izgatja a görögöket, mit tett velük Ciprasz

Hiába harcolt ki rosszabb feltételeket a hitelezőknél a görög miniszterelnök, népe még mindig imádja. A múlt hétvégén végzett közvélemény-kutatások szerint még mindig Alexisz Ciprasz a legnépszerűbb politikus Görögországban.

Alexisz Ciprasz január óta irányítja Görögországot, miután pártjával, a Szirizával megnyerte a választásokat. Azóta a mediterrán állam ismét recesszióba süllyedt, csőd szélére került, valamint felmerült az is, hogy kitegyék az eurózónából és az Európai Unióból. A Ciprasz vezette kormány népszavazással próbált nyomást gyakorolni hitelezőire és az EU-ra, de csak azt érte el, hogy a korábbinál is rosszabb feltételeket kapott, még keményebb megszorítások várnak a görögökre.

Ám a választók mintha erről nem vennének tudomást. A negyven éves miniszterelnök a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján továbbra is népszerű, a görögök hatvan százaléka kedveli. A hétvégén végrehajtott kutatás alapján több mint tíz százalékot ver a legerősebb ellenfelére – írja az AP, amely hozzáteszi: a (szélső)baloldali Sziriza simán nyerne, ha most hétvégén tartanának választást az országban.

Hírdetés

Nincs alternatíva

A hírügynökség szerint a görögöknek még mindig tetszenek Ciprasz reményt keltő üzenetei – annak ellenére, hogy tettei nyomán keményebb lesz az életük. Megszólaltattak egy nőt, aki reverendákat ad el papoknak: szerinte az embereken hatalmas a nyomás és szeretnek valami pozitívat hallani. Ezt használhatja ki a görög miniszterelnök.

Panajiotisz Joakimidisz athéni professzor szerint azonban Ciprasz népszerűsége elkezd majd zuhanni, amint az emberek elkezdik a bőrükön érezni az új megszorításokat. Ugyanakkor a görög miniszterelnöknek jelenleg nincs alternatívája a politikai palettán – erről Fokasz Nikosz is írt nemrég az MNO-n –, az ellenzéki pártok pedig még mindig azzal küzdenek, hogy a választók szerint miattuk alakult ki a mostani helyzet. Eközben a Sziriza sem egységes már: a legutóbbi hitelezőkkel való megállapodást sokan nem szavazták meg – köztük a korábbi pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz –, a párt pedig kettészakadt Cipraszt támogatókra és nem támogatókra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »