Nem ismeri az utat? A Focusban elég figyelni a fényszórókat!

Nem ismeri az utat? A Focusban elég figyelni a fényszórókat!

Sokan nem szeretnek sötétben vezetni, és a hétvégi óraátállítás miatt már este hatkor is sötét lesz. A Ford által bemutatott új világítástechnológia éppen arra készült, hogy sötétedés után azok is jól érezzék magukat a volán mögött, akik nem szeretnek éjjel vezetni.

A vadonatúj Ford Focusban bemutatott megoldás révén a Ford az első autógyártóként kínál olyan technológiát, ami az útjelzések és a felezővonalak alapján irányítja a fényszórók sugarát, jobban megvilágítva az autó előtti útszakaszt. Egy körforgalomhoz érve a fénycsóva szétterül, így a vezető könnyebben megláthatja a járdaszegélynél feltűnő kerékpárosokat és gyalogosokat. 

A sávokat figyeli 

Az eddig megszokott rendszerek rendszerint a kormánykerék forgatása alapján vagy GPS-térképek alapján működtek, amelyek nem mindig „tudják”, hogy egy út nyomvonala időközben megváltozott. Az új rendszer viszont mindig a valós idejű állapotot veszi figyelembe. A kamerával és fejlett világítástechnikai megoldásokkal működő új adaptív fényszórórendszer folyamatosan figyeli a felfestett sávokat, hogy még a kormánykerék elfordítása előtt megvilágíthassa a kanyarokat. 

„Éjszaka mindig nehezebb autót vezetni, mint nappal. Legújabb világítástechnikánkkal szeretnénk megkönnyíteni a sofőrök dolgát. Európában minden évben megváltozik az utak 15 százalékának nyomvonala. Így bármilyen hasznos is a GPS-navigáció, a legfrissebb információ mégiscsak az útjelzések leolvasásából nyerhető” – mondta Michael Koherr, a Ford Európa világítástechnikai kutatómérnöke. 

Hírdetés

65 méterre lát előre 

A Ford Focus előre tekintő kamerája eddig segített az autót a sáv közepén tartani, gondoskodott a kényelmes és biztonságos követési távolságról, vagy figyelmeztette a vezetőt, ha a forgalommal szemben próbált felkanyarodni az autópályára. A szélvédő belső oldalán, a visszapillantó tükör alá szerelt kamera az autó előtt 65 méterrel is képes észlelni az útjelzéseket és a sávfelfestéseket, így a rendszer dinamikus kanyarfelismerő funkciója már jóval a kormánymozdulat előtt aktiválódik. 

A többség nappal vezet 

A Ford felmérése szerint az autósok 81 százaléka nem szeret éjszaka vezetni. Egy másik közvéleménykutatás azt vizsgálta, hogy a német autósok mitől tartanak éjszaka az utakon; a megkérdezettek 53 százaléka attól fél, hogy nem vesz észre egy gyalogost vagy egy kerékpárost; 43 százalék attól, hogy későn észlel egy útakadályt; 23 százalékuk pedig attól, hogy nem látja, merre kanyarodik az út. A szakértők szerint éjszaka háromszorosára nő a halálos kimenetelű baleset veszélye. 2006 és 2015 között az Európai Unióban jelentősen növekedett a kerékpárosokat érő balesetek száma (a többi közlekedőhöz képest), és a gázolások negyede az útkereszteződésekben történt. Ugyanakkor a körforgalmak száma is nőtt, hiszen 2016 és 2017 között 16 százalékkal több körforgalom létesült az EU 19 országában – Szlovákiát is beleértve. 

Automatizált fénytompító 

Az adaptív fényszórórendszer további funkciója a vakításmentes távfény, ami megakadályozza a szembejövők véletlen elvakítását, miközben segít, hogy az autós minél nagyobb útszakaszt lásson át éjszaka. A különleges fejlesztésű fényszóró egyszerűen blokkolja a fényt, ami elvakíthatná a többi közlekedőt. Több tanulmány is kimutatta, hogy az automata távfényt tízszer nagyobb gyakorisággal használják az autósok, mintha manuálisan kellene kapcsolgatniuk a tompított fény és a távolsági reflektor között. 
Számos világítástechnikai kutatásuk közt Koherr és csapata egy olyan fényszórón is dolgozik, amely infrakamera segítségével már 120 méteres távolságban felfedezi az embereket, a kerékpárosokat vagy a nagyobb méretű állatokat. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »