Nem is kellett volna fizetnünk a Seuso-kincsekért?

„A családi ezüstnek itthon van a helye” – rántotta le ünnepélyesen a leplet szerda délután Orbán Viktor a Seuso-kincsek második hét darabjáról. Nem véletlenül fogalmazott így a miniszterelnök, hiszen a kincsek több mint negyven éve kerültek elő Kőszárhegyről, a nyolcvanas években pedig – talán titkosszolgálati segítséggel – kicsempészték az országból.

Tehát a kormányfő arra utalt, hogy a Seuso-készlet Magyarország jogos tulajdona. Ehhez képest összesen 13 milliárdot fizettünk az angol lord Northampton alapítványainak, a most bemutatott tálakért 8,6 milliárdot.

Dr. Dénes József régésznek régóta meggyőződése, hogy a kőszárhegyi föld még tartogathat meglepetéseket. Elsietettnek tartja a kincsek visszavásárlását.

Hírdetés

– Nem kellett volna kifizetni ezt a pénzt, ha sikerül bizonyítani, hogy a kincsek Magyarországról származnak, hogy valóban a Kőszárhegy rejtette őket. De ezzel a bizonyítással senki nem próbálkozott – kommentált a professzor a Borsnak. Ez legkönnyebben úgy sikerült volna, ha újra felássák a lelőhelyet, amire a régész hónapok óta vár. A hivatalos ásatások még mindig nem történtek meg, de úgy tudjuk, már újabb amatőr keresők vették be a területet.

Az interneten sokan ve­tették fel, hogy bár valóban ko­moly kormányzati si­ker­ről van szó, csakis a magyar állam lehetett az egyetlen vevő, más érdeklődő nem volt. A kincsek furcsa halálesetekkel bepiszkított története miatt jóhiszeműen sem eladni, sem megvásárolni nem lehetett őket.

A leletek mostani darabjait egyébként a terrorelhárítás hozta haza még június elején. A visszavásárlás minden részlete titkos.

bors


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »