Nem is hinné, hogy még erre is hatással van az időjárás

Nem is hinné, hogy még erre is hatással van az időjárás

Egyebek mellett ez derül ki a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának a Visegrádi-helységben végzett ornitológiai vizsgálataiból.

Egy rendkívül hosszú távú együttműködést hozott tető alá az ELTE Viselkedésökológiai Csoportja és a Pilisi Parkerdő Zrt., mintegy negyven éve folyik elsősorban a madárpopuláció megfigyelése.

„A Pilisi Parkerdő az idén ünnepli 50 éves fennállását, és ezen időszak alatt a gazdasági érdekek mellé, illetve fölé helyezte a természetvédelem, illetve a turizmus érdekeit, így is valósulhatott meg ez a

négy évtizede zajló kutatás.

Kifejezetten a madarak szaporodási szokásairól folynak vizsgálatok, például a széncinegékéről” – mondta el az InfoRádióban Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Hírdetés

A hosszú évtizedek alatt rengeteg adat gyűlt össze, így a globális felmelegedés is vizsgálható az adatelemzésnek köszönhetően.

„Kimutatható, hogy a terület csapadék- és hőmérsékleti viszonyaival összefügg a cinegék színezete.

Ha száraz és meleg az augusztus, akkor a széncinege leveti régi tollait, és újakat növeszt, a sárga hasa teltebb, mélyebb színre vált, mint egy nedvesebb és hűvösebb augusztusban.

A tollban található színezetet a táplálélkból nyerik a cinegék, és feltételezhető, hogy a időjárási viszonyok befolyásolják ennek a bizonyos tápláléknak az elérhetőségét az erdőben” – fejtette ki Mészáros Péter.

A szabad szemmel alig látható változást a kutatók spektrométer segítségével állapították meg.

A kutatások eredményeit annak bizonyítására használják, hogy a klímaváltozás nem csupán a növényvilág – például a fenyvesek, bükkösök – gyökeres változásához vezetnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »