Nem is gondoltuk volna: Ukrajna mellett áll a NATO

A Kercsi-szorosnál foglyul ejtett három ukrán hajó és legénysége azonnali szabadon bocsátására szólította fel hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oroszországot, indokolatlannak minősítve az orosz katonai erő alkalmazását az Azovi-tengeren.

Stoltenberg a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta, "amit vasárnap láttunk, az nagyon súlyos incidens volt", és hozzátette: valamennyi NATO-szövetséges teljes támogatásáról biztosította Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Indokolatlan volt a katonai erő alkalmazása az ukrán hajók és legénységük ellen, ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon az ukrán tengerészeket és az általa vasárnap lefoglalt hajókat.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén szintén azt hangoztatta, hogy Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét. Hozzátette azt is, hogy a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie ezt az "arrogáns cselekedetet".

Hírdetés

Nikki Haley közölte: Washington fenntartja az Oroszország ellen a Krím félsziget bekebelezése miatt meghozott büntető intézkedéseket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy "az ilyen jellegű további orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten". Az ENSZ BT rendkívüli ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 57 tagállamának követei szintén rendkívüli ülésre gyűltek össze hétfőn délután Bécsben, hogy megtárgyalják a súlyosbodó feszültségeket Oroszország és Ukrajna között. A két ország is tagja a szervezetnek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »