Nem is gondolná, hogy kik választják a programozást

Nem is gondolná, hogy kik választják a programozást

A kiemelkedő fizetések és a rugalmas munkaidő miatt egyre több fiatal anyuka és apuka tanulja ki a programozást – közölte a Progmatic.

Egyre több szülő képzi át magát programozóvá, mindeközben a cégek kifejezetten keresik a női dolgozókat, ami a kismamák munka világába történő visszatérését is elősegíti, melyre komoly szükség van Magyarországon – derül ki a Progmatic programozóiskola közleményéből.

A szakemberhiány által generált kiemelkedő – akár 400 ezres kezdő – fizetések és a kiváló munkakörnyezet hatására egyre többen képzik át magukat programozóvá. A Progmatic számai pedig azt mutatják, hogy a hölgyek is egyre szívesebben tanulják ki ezt a férfiasnak mondott szakmát, de a képzéseken résztvevő nők aránya továbbra is 10 és 25 százalék körül mozog.

A nagyvállalatok, melyekkel kapcsolatban állunk ugyanakkor egyértelműen afelé haladnának, hogy a programozói szakmában a nemek aránya kiegyensúlyozottabb legyen

Hírdetés

– idézi a közlemény el Muraközy Andreát, a Progmatic ügyvezetőjét.

A cégek a munkaerő megtartása érdekében olyan lépéseket is tesznek, melyeknek köszönhetően a programozás ideális a fiatal szülők számára is – derül ki a IVSZ tanulmányból. A rugalmas munkaidő és a home office hatalmas segítség a kisgyermek mellett, és segíthet azt a trendet is megváltoztatni, mely szerint a kismamák nehezebben tudnak visszatérni a munka világába. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyarok többsége rossznak ítéli meg, ha az anyuka túl korán megy vissza a munkahelyére, ugyanakkor az otthonról dolgozást elfogadja, mint alternatíva.

A Progmatic tanfolyamának órabeosztása is a kisgyermekes szülők programozóvá válását támogatja, hiszen az oktatás egyedülálló módon 9 és 15 óra között zajlik, mely lehetővé teszi, hogy az ifjú apukák és anyukák vinni-hozni tudják a kicsiket a bölcsiből, óvodából, iskolából

– emelte ki Muraközy Andrea. Az ügyvezető rávilágított, hogy sokan azért váltottak a diákjaik közül, mert nem tudtak a szülés után visszatérni eredeti szakmájukhoz, de olyanra is volt példa, hogy a kismama belátta: nem a számára megfelelő pályán indult el karrierje kezdetén.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »