Nem is értjük, mivel foglalkozott a holland protestáns egyház az elmúlt 75 évben

A holland protestáns egyház (PKN) bűntudatának adott hangot amiatt, hogy nem küzdött az antiszemitizmus ellen a második világháború alatt, és elismerte, hogy "hallgatásával hozzájárult a zsidók üldözéséhez" – írta csütörtökön a helyi sajtó.

A Trouw című holland napilap tudósítása szerint René de Reuver, a protestáns egyház általános zsinatának írnoka bejelentette, hogy a Kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullám kezdetének jövő hónapi évfordulója alkalmával egyháza nyilvánosan is beismeri bűnösségét.

Hírdetés

Az újságnak adott interjúban az egyházi méltóság elmondta: bocsánatkérés helyett az egyház "vallomást fog tenni a zsidó közösségnek". Hozzátette: a bűntudat "a legmélyebb és a legőszintébb kifejezés, amelyet egyházunk használhat, elismerjük a múltban elkövetett hibáinkat, és felelősséget vállalunk értük".

Ez az első alkalom 75 év után, hogy a PKN "beismeri bűnösségét". Ennek a jövőre nézve is van jelentősége, "mindent meg fogunk tenni az antiszemitizmus térnyerése ellen Hollandiában" – hangsúlyozta de Reuven.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »