Nem is csapódhatott volna rosszabb helyre a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida

Nem is csapódhatott volna rosszabb helyre a dinoszauruszokat kipusztító 15 kilométer átmérőjű aszteroida – írja a BBC. A becsapódás helyén fúrásokat végző kutatók szerint ha csak 30 másodperccel később (vagy előbb) csapódik be, sokkal kisebb kárt okozott volna bolygónk felszínén, és valószínűleg a dinoszauruszok ki sem haltak volna.

 

Igaz, ez esetben az ember sem válhatott volna soha a Föld domináns fajává – ha ugyan lett volna alkalma kifejlődni.

 

A Yucatán-félszigettől 40 kilométerre becsapódó kisbolygó 180 kilométer átmérőjű és 32 kilométer mély krátert hozott létre. A legutóbbi fúrások megállapításai szerint a kráter kénben gazdag kőzeteket tartalmazott, ezeket a becsapódás porrá zúzta és a légkörbe taszította. Ezzel a levegő olyanná vált, mint egy fortyogó vulkán kürtője felett.

 

A dinoszauruszok eszerint nem a tűzesőbe, a füstbe, a szökőárakba pusztultak bele, hanem az éhségbe, miután a megváltozott levegő megölte a növényzetet, vele a növényevőket, és így tovább.

Hírdetés

 

Ha a 18 ezer méter másodpercenkénti sebességgel becsapódó aszteroida csak pár másodperccel korábban érkezik, vagy késik egy kicsit, az evolúció teljesen más irányt vett volna.

 

Ezt a témát járja körül a BBC legújabb dokumentumfilmje, amelynek elkészítésében nem spóroltak a CGI lehetőségein. Íme egy kis ízelítő, a film előzetese is kifejezetten jól sikerült:

 

 

BBC.com, Dailymail.co.uk

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »