Nem indulhat Kadhafi fia a líbiai választásokon

Nem indulhat Kadhafi fia a líbiai választásokon

Kizárták Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori líbiai vezető fiát a december 24-re kitűzött líbiai elnökválasztás jelöltjei közül – közölte szerdán az észak-afrikai ország választási bizottsága.

A testület azzal indokolta döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit 2015-ben egy tripoli büntető törvényszék távollétében halálra ítélte.

A választási bizottság még további huszonnégy jelöltet zárt ki az elnökválasztásról. A határozat ugyanakkor nem jogerős, fellebbezés nyújtható be ellene, így az utolsó szót az ország igazságügyi szervei mondják ki az ügyben.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal gyanúsítják, hogy az apja, Moammer el-Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben zajlott felkelés alatt békés tüntetők meggyilkolására szólított fel.

Még abban az évben elfogta a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia. Egy bíróság Tripoliban 2015-ben távollétében halálra ítélte.

Hírdetés

Kadhafi videoközvetítéssel vett részt a tárgyaláson, azonban a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak, és több évet fogságban töltött, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

Líbiát év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra tervezett parlamenti voksolást, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként. A legismertebb jelöltek között van a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »