Nem hobbiröpködni járnak a magyar katonák a Baltikumba

Nem hobbiröpködni járnak a magyar katonák a Baltikumba

Már csaknem kétszer annyi riasztást kapott a Magyar Légierő a balti államok légtérvédelme során, mint a 2015-ös küldetés alatt – árulta el az InfoRádió érdeklődésére a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok.

A magyar jelenlétre azért van szükség a három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában, mert ezek az államok nem rendelkeznek vadászgépekkel. A 2004-es NATO-csatlakozás óta a tagállamok egymást négyhavonta, rotációs rendszerben váltva látják el a balti országok légtérvédelmét.

„2015 után most, május 1-jén másodjára vettük át a szolgálatot” – mondta el az InfoRádióban Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka.

A magyar kontingens 96 főből áll, a harci repülőgépek száma négy darab ott kint.

„Egy darab plusz repülőnk alapvetően arra szolgál, hogy kiképzési feladatokat is elláthasson” – tette hozzá.

Elmondása szerint

a szerdai napon 42-re emelkedett az éles riasztások száma; összehasonlításképp a 2015-ös misszió során 25 ilyen volt.

Hírdetés

„Azt mondanám, kicsit mozgalmasabb volt ez a 2019-es, jubileumi, ötvenedik balti misszió. Mindig időben ott voltunk, ahol ott kellett lennünk, a riasztásokra időben reagáltunk, és végrehajtottuk az elfogott repülőgépek igazoltatását” – mondta el tevékenységüket összefoglalva Ugrik Csaba.

Alapvetően orosz repülőkkel találkoztak, olyanokkal, amik nem tartották be a nemzetközi előírásokat.

Ezek „elfogása” történik meg nemzetközi vizek fölött.

„Nem találkoztunk még egyszer sem a három balti ország légterét megsértő orosz repülőgéppel, az ellenőrzések mindegyik nemzetközi helyeken történik. Ezek a repülőgépek veszélyeztetik a civil repülési forgalmat: vagy nem adnak le repülési tervet, vagy nem állítanak idegen-barát felismerőrendszert. Vagy csak egyszerűen nem rádióznak. A mi feladatunk ezeket a repülőgépeket leigazoltatni” – ecsetelte a dandártábornok.

Az ellenőrzött gépek között vannak a kalinyingrádi orosz enklávét támogató utas- és teherszállítók, felderítők, IL-22-es, IL-38-as tengerészeti felderítő, Tu-142-es, és természetesen találkoznak ezek kíséretéül odarendelt vadászgépekkel (SZU-24M, SZU-27P, SZU-30SM, SZU-35S).

A légtérvédelem mellett van másra is kapacitás a környéken.

„Kihasználjuk a kint lévő időnket, és a repülőgépeinket is arra, hogy itt állomásozó NATO-erőket vagy más szárazföldi erőket támogassunk. Ez belefér a repertoárba” – tette még hozzá.

Tengerészeti gyakorlatokat is végrehajtanak,

ezeket Magyarországon nem tudnák megtenni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »