Nem hagyja Tîrnoveanu a román kereszteket

Nem hagyja Tîrnoveanu a román kereszteket

Szemet szúrt a Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület vezetőjének, Mihai Tîrnoveanunak, hogy az úzvölgyi katonatemetőben augusztus 26-án tartott, az első és második világháborúban elesett székely határvédők tiszteletére szervezett megemlékezésen újabb emlékkeresztet állítottak a sírkertben.

„Romániai és magyarországi magyar politikai struktúrák nemrég bejelentették, hogy eltávolítják a román hadsereg hőseinek emlékére állított 150 fakeresztet az úzvölgyi nemzetközi katonatemetőből, miközben az RMDSZ Hargita megyei szervezete két nappal ezelőtt egy új, emlékmű jellegű keresztet állított (a hősök kultuszáért felelős hatóság engedélye nélkül) a temetőben a Horthy-rezsim idején megszálló hadsereg katonái számára. Pimaszságuk határtalan” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a szélsőjobboldali szervezet vezetője.

Hírdetés

Arra figyelmeztette az említett „struktúrákat”, hogy amennyiben letarolják a román hadsereg katonái emlékére állított kereszteket, újakat állítanak a helyükre, ugyanakkor eljárást indítanak a keresztek eltávolítói ellen, illetve azok ellen is jogi lépéseket kezdeményeznek, akik felelősek a 601, Magyarország jelképeivel ellátott kereszt elhelyezéséért. Tîrnoveanu szerint utóbbiakat mindenféle engedély, a Hősök Kultuszának Országos Hivatala jóváhagyása nélkül állították fel. „Azok, akik abban az illúzióban ringatják magukat, hogy az úzvölgyi nemzetközi katonatemető a román hadsereg hőseinek keresztjei nélkül marad, tévednek. Ezt a csatát nem fogjuk elveszíteni” – nyomatékosította a Calea Neamului vezetője.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »