Nem győzi magát porig alázni a Roald Dahl Múzeum névadója „érthetetlen antiszemita kijelentései” miatt

Nem győzi magát porig alázni a Roald Dahl Múzeum névadója „érthetetlen antiszemita kijelentései” miatt

A brit Roald Dahl Múzeum elítélte a néhai írót „tagadhatatlan rasszizmusa” miatt. Egyúttal elítéltek „minden rasszizmust, amely bármely csoport vagy egyén ellen irányul” – írja a Neokohn.

Az író egykori lakhelyén, a buckinghamshire-i Great Missendenben álló múzeum a honlapján publikált közleményben jelentette be, hogy munkatársai antiszemitizmust megelőző képzésen vettek részt, küzdenek a rasszizmus ellen, és támogatják a befogadást, a sokszínűséget és a méltányosságot.

Roald Dahl rasszizmusa tagadhatatlan és kitörölhetetlen, de reméljük, hogy Dahl fennmaradt alkotói öröksége jótékony hatású lehet

– írták a honlapon. (Főleg persze antiszemitizmussal vádolják, de ezt is szeretik rasszizmusnak hívni, mintha senki nem tekintené fehérnek őket, hiába bizonygatják ezt máskor… – a szerk.)

A Dahl család és a Roald Dahl Story Company 2020 decemberében kért bocsánatot a népszerű író egykori megnyilvánulásai miatt.

Számunkra érthetetlenek

Hírdetés

– írták akkor a művész kijelentéseiről.

Roald Dahl (1916-1990) művei, köztük a Charlie és a csokoládégyár, a Matilda-könyvek, a Boszorkányok vagy a Hugó és a csodaszer ma is népszerűek az egész világon, színdarabok, filmek készültek belőlük.

A múzeumot működtető közhasznú szervezet a honlapon arról is írt, hogy számos zsidó szervezettel működnek együtt, és vesznek részt programjaikban. Ezek keretében többek között általános iskolásoknak biztosítanak majd ingyenes oktatási anyagokat, amelyek segítségével az olvasók Dahl figuráin keresztül ismerhetik meg az ENSZ gyermekjogi egyezményét (UNCRC).

A múzeum közleményét a múzeum bejáratának falán is elhelyezték.

A brit Antisemitism Policy Trust szóvivője üdvözölte a múzeum lépését, és azt is, hogy az intézmény támogatja a rasszizmusellenes nevelést.

Korábban írtuk: Bocsánatért esedezett egy zsidókról igazat mondó, harminc éve halott brit meseíró családja


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »