Nem fognak Joe bácsi karjaiba omlani a hondurasi menetelők

Végleg feloszlott kedden a több ezer hondurasi bevándorlóból álló, az Egyesült Államokba tartó migránskaraván a guatemalai biztonsági erők fellépése nyomán.

Kisebb csoportok ennek ellenére tovább indultak a mexikói határ irányába, míg a többiek éltek a guatemalai hatóságok felkínálta lehetőséggel, és buszokra szállva visszaindultak hazájukba. Kedden több tucat migráns érkezett a guatemalai-hondurasi határon lévő El Florido határátkelőhöz, ahol a hondurasi hatóságok biztosította buszokkal folytatják útjukat.

Péntek óta mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család.

Hírdetés

A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól. A tábort hétfőn feloszlatták, szabaddá téve az útvonalat. A hatóságok hétfői közlése szerint több mint 2300 embert visszatoloncoltak Hondurasba.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. A régió helyzetét tovább rontják a koronavírus járványa következtében beállt gazdasági nehézségek és két nagyobb hurrikán tavaly novemberi pusztítása. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.

A migránsokat emellett az a remény hajtotta, hogy Joe Biden megválasztott elnök szívesebben fogadja őket, mint a szigorúan korlátozó bevándorlási politikát folytató Donald Trump leköszönő amerikai elnök.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »