Nem foglalt állást a nyelvtörvény ügyében a strasbourgi bíróság

Nem foglalt állást a nyelvtörvény ügyében a strasbourgi bíróság

Csütörtökön döntés született a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán,  mely hat év után formai okokra hivatkozva elutasította Pereszlényi Gyulának, a Servis TV tulajdonosának keresetét a párkányi televízió 2013-as megbírságolása ügyében. 

A Servis TV egy Párkány környéki regionális televízió, mely 2012. július 6-án beszámolt egy közlekedési balesetről, ahol két magyarul nyilatkozó szemtanút is megszólaltattak. A rövid megszólalásokat nem feliratozták, bár a szlovák jogszabályok (a Szlovák Köztársaság államnyelvéről szóló törvény) értelmében a közmédia kisebbségi anyagain kívül a tévé- és rádióadásokat közzé kell tenni szlovákul is (feliratozva, vagy meg kell ismételni az adást államnyelven).

2013. februárjában a Servis TV-t 165 euró  bírság megfizetésére kötelezték, azonban Pereszlényi nem hagyta annyiban, bíróság elé terjesztette az ügyet.

Hírdetés

Indoklásuk szerint a Legfelsőbb Bíróság ítéletét követő hat hónapon belül nem került hozzájuk a beadvány. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához egyébként abban az esetben lehet fordulni, ha tagállami szinten már eljutott minden bírósági szinthez a beadvány.

A beadványt jegyző jogász, Fiala-Butora János a 444-nek azt nyilatkozta, hogy hamarosan egy hasonló ügyet visz Strasbourgba, és „folytatódik a küzdelem a magyar nyelvű sajtót diszkrimináló szlovákiai törvénnyel szemben.”

(LB/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »