Nem fogja kitalálni, kik tüntettek az Izrael-lobbi éves szeánsza ellen Washingtonban

Zsidó tüntetők állták el az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (American Israel Public Affairs Committee – AIPAC) idei ülésének bejáratait vasárnap az amerikai fővárosban. A különféle dalokat kántáló és szivárvány-zászlókat lobogtató aktivisták a rendezvénynek helyt adó konferenciaközpont elé az illegális telepek problémájára rávilágító molinókat feszítettek ki – számolt be az RT.

A tüntetők egy része ülősztrájkkal tiltakozott az AIPAC-konferencia ellen és saját testével zárta el a bejutást a Washington Convention Centerbe, ahol ennek ellenére zavartalanul zajlottak az események (több aktivista is úgy vélte, a résztvevők földalatti bejáratokon jutottak be a helyszínre).

A vasárnap kezdődött háromnapos rendezvényt világszinten a pro-Izrael lobbi legjelentősebb éves eseményeként tartják számon. A szervezők idén csaknem 15 ezer résztvevővel számolnak, köztük olyan politikusokkal, mint az amerikai alelnök, Mike Pence, a volt brit miniszterelnök, Tony Blair vagy a ruandai elnök, Paul Kagame.

De az eseményen felszólal az izraeli miniszterelnök, Benjámín Netanjahu, valamint az amerikai szenátus republikánus elnöke, Paul Ryan is.

Hírdetés

A tiltakozó akciót a Ha most nem (If Not Now) zsidó csoport szervezte, akik azért küzdenek, hogy az amerikai zsidó közösség szüntesse meg Izrael feltétel nélküli támogatását és a közel-keleti államért való lobbitevékenységet.

A szervezet aktivistái az izraeli-palesztin békét és a telepépítések befejezését sürgető molinókat feszítettek ki a rendezvényközpont elé, melyeken az alábbi szövegek voltak olvashatók:

„Szabad Palesztinát!”

„Minden telep a béke akadálya.”

„Bojkottálj, amíg Palesztina nem lesz szabad!”

A szervezők szerint – akik ezer amerikai zsidó megjelenésére számítanak Boston, New York, Chicago, Denver, Philadelphia és Washington környékéről – az „AIPAC félelemmel hallgattatta el az erkölcs hangjait, és megtévesztéssel igazolja a megszállást”.

Arról egyelőre nincs hír, hogy rendőri fellépést kellett volna alkalmazni a tüntetők ellen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »