Nem fogadta el az EU-vezetés Orbánék kompromisszumos javaslatát a kijevi rezsim pénzelésére vonatkozóan

Nem fogadta el az EU-vezetés Orbánék kompromisszumos javaslatát a kijevi rezsim pénzelésére vonatkozóan

Az uniós vezetők nem fogadták el a magyar kormánynak azt a javaslatát, amely az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásra vonatkozott – értesült a Reuters.

Orbán Viktor még a decemberi csúcstalálkozón vétózta meg azt a négy évre szóló 50 milliárdos támogatást, amelyet Ukrajnának adnának az EU tagállamai. Az uniós politikusok azóta is próbálnak nyomást gyakorolni Orbánékra ebben az ügyben.

Hírdetés

Nemrég a magyar kormány tett egy kompromisszumos javaslatot. Ennek a lényege Orbán Viktor elmondása szerint az lenne: Magyarország kész jóváhagyni a támogatást, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem.

A Reuters úgy értesült, hogy e javaslat ellenére továbbra sincs megegyezés a felek közt. A hírügynökségnek egy magas rangú, anonim módon nyilatkozó EU-tisztviselő azt mondta: a helyzet továbbra is bonyolult, és nem fogadják el a kompromisszumos javaslatot.

A Reuters forrása úgy fogalmazott, hogy a javaslat elfogadhatatlan volt az EU többi vezetőjének. Mint mondta, ha ehhez hozzájárulnának, akkor Orbán Viktor gyakorlatilag bármelyik alkalommal ismét megvétózhatná Ukrajna támogatását, és ez az, amit el akarnak kerülni.

(Reuters – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »