Nem fizettek határidőre a romák

Nem fizette vissza a szerdai határidőig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azt az 1,6 0160milliárd forintot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) követelt vissza tőle – mondta lapunk kérdésére Lázár János a tegnapi kormányinfón.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, részletfizetést engedélyezett a kormány az ORÖ-nek. A kormányinfó után a Miniszterelnökség írásban arról tájékoztatott: a cigány szervezet 12 hónapot kapott a teljes összeg visszafizetésére, miután jelezték, jelenleg nincs ennyi pénzük. Ismeretes, márciusban derült ki, hogy az Emmi visszaköveteli a botrányba fulladt Híd a munka világába programra kifizetett 1,6 milliárd forintot. A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott egy olyan szervezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, ráadásul a szövetkezet hónapokon át nem adta le az uniós támogatások záróelszámolását. Az ügyben ügyészségi vizsgálat folyik.

Hírdetés

Lázár János lapunk kérdésére arról is beszélt, hogy kritikus, megsemmisítő erejű károkat okozhat a magyar élelmiszeriparnak, elsősorban a tejágazatnak az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása. Kiemelte: szarvasmarhatelepek zárhatnak be, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg a szankció hatására, az élelmiszer-ipari exportunk már így is 40 százalékkal csökkent. Arra a kérdésünkre, a nyilatkozatok után várható-e, hogy a kormány a közelgő uniós szavazáson tettekben is fellép a szankciók meghosszabbítása ellen, azt felelte, „vitát kell folytatnunk, mérlegelnünk kell az okozott gazdasági károkat”. Mint fogalmazott: „a magyar kormánytól nem áll távol, hogy a tettek mezejére lépjen.”

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány szerdai döntése alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feladatköreit szétválasztják, nagyobb részük, például a nyugdíj-finanszírozás vagy a természetbeni ellátások kifizetése az államkincstárhoz kerül, míg a többi feladat, így a kórház-finanszírozás az Emmihez. Bár az OEP és a tárca több vezetője aggályát fejezte ki, Lázár szerint kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »