Nem fertõtlenítettek megfelelõen, három páciens vesztette el látását fél szemére Csíkszeredában

Még január közepén írták meg a helyi lapok, hogy a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán 14 szürkehályog-műtéten átesett páciensnél súlyos baktériumfertőzés lépett fel. Az endoftalmitisz nevű betegség a szem belső rétegeit érintő gyulladás, ami a január 12-én és 13-án átesett betegeknél jelentkezett.

A kórház gyorsan visszahívta az erős fájdalomra panaszkodó pácienseket, hét személytől vettek mintát, majd két személynél kimutatták a pseudomonas aeruginosa baktérium jelenlétét – tudósított a Székelyhon.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház végül csütörtökön, február 10-én Facebookon tett hivatalos jelentést az ügyről, ahol megemlítik, hogy a betegek már jobban vannak, mindenkit hazaengedtek a kórházból. A közleményben kifejtik, hogy „három betegnél járt az endoftalmitisz jelentős következménnyel”, de az ő állapotuk is javult, nincsenek fájdalmaik, tüneteik. Kifejtették továbbá, hogy 6 betegnek különböző mértékben romlott a látása a műtött szemén, 5 páciensnél nem okozott, illetve csak kismértékben okozott látásromlást a gyulladás.

Hírdetés

Pénteken végül Konrád Judit kórházmenedzser kiállt a sajtó elé és beismerte, hogy az említett súlyos következmények lényegében azt jelentik, hogy a három személy esetében el kellett távolítani a szemgolyó egy részét (a belső, elhalt szöveteket), így ők teljesen elveszítették a látásukat a fél szemükre.

A kórház belső vizsgálatot indított az ügyben, melynek során „hiányosságokat állapítottak meg a műtétek során használt eszköztár követhetőségére, kezelésére és sterilizálására vonatkozó szabályok betartása terén”.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtani szakorvosa pénteken elismerte, a fertőzés a kórházon kívülről került be és a sterilizálási folyamatban történhetett mulasztás. Ez okozhatta a végzetes látássérüléseket. (Székelyhon)

Nyitókép: Csíkszeredai Megyei Kórház Facebook-oldala


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »