Nem ez a harc lesz a végső: fokozza a burjánzó antiszemitizmussal szembeni frontvonalat az Európai Tanács

Nem ez a harc lesz a végső: fokozza a burjánzó antiszemitizmussal szembeni frontvonalat az Európai Tanács

Fokozni kell az európai nemzetek erőfeszítéseit, hogy biztosítani tudják a kontinens zsidóságának biztonságát a burjánzó antiszemitizmussal szemben, jelentette ki az Európai Unió Tanácsa legújabb nyilatkozatában, melyet a JTA nyomán a TEV, vagyis a zsidó gárda honlapja tolmácsol.

A csütörtökön elfogadott nyilatkozat felszólítja a tagországokat, fejlesszenek ki egy közös biztonsági stratégiát a zsidó közösségek és intézményeik hatékonyabb védelmének biztosítása érdekében.

Az ET soros elnökségi pozícióját elfoglaló Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta a dokumentum kiadását, melyben az többek közt elismeri, hogy bizonyos európai országok zsidó közösségei különösen ki vannak téve terrortámadásoknak az elmúlt évek növekvő erőszakhullámának köszönhetően.

Rasszizmus, xenofóbia, radikalizáció és szélsőségesség, reszkess!

A nyilatkozat nyomatékosan kéri a tagországokat, fogadjanak el és léptessenek életbe egy holisztikus stratégiát az antiszemitizmus minden formájával szembeni harcra vonatkozóan, mely illeszkedik a már meglevő rasszizmus, xenofóbia, radikalizáció és szélsőségesség elleni stratégiájukba.

A dokumentum szövegezői aggodalmukat fejezték ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy az európai zsidóság helyzete alapvetően nem javult az elmúlt időszakban, sőt, az antiszemitizmus sok esetben politikai nézetek köntösében vetette fel a fejét.

Hírdetés

Természetesen a holoemlékezés és -oktatás fontosságát is aláhúzza az Európai Tanács nyilatkozata. (A TEV-honlap Európa Tanácsot írt, ami egy másik kávéház, de a magyar nyilván nem az anyanyelvük, így nem rójuk fel nekik – a szerk.)

Az európai és a Zsidó Világkongresszus is csettintett

Példátlannak nevezte a nyilatkozatot az Európai Zsidó Kongresszus.

“Ez a dokumentum fontos lépés az antiszemitizmus elleni harcban, mivel egy pozitív, konkrét ütemtervet biztosít a zsidó közösségek védelméhez, valamint megerősíti a kormányok jogi eszközeit a gyűlölettel és intoleranciával szemben” – nyilatkozta dr. Moshe Kantor, a szervezet elnöke.

“Reményeink szerint minden EU-tagállam megteszi az elvárt, megfelelő lépéseket és az Európai Bizottság és az Európai Parlament figyelemmel kíséri majd minden egyes állam előrehaladását az antiszemitizmussal kapcsolatban. Ma reméljük, hogy a nyilatkozat által javasolt eljárások életbe léptetése erősen lekorlátozza majd a gyűlölet mozgásterét, és zsidó közösségeink nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat Európában.”

Az osztrák kormány és több más európai intézmény mellett mind az Európai Zsidó Kongresszus, mind a Zsidó Világkongresszus részt vett a dokumentum összeállításában.

A Zsidó Világkongresszus amellett, hogy üdvözölte a Tanács által elfogadott nyilatkozatot, indítványozta, hogy az Európai Unió jelöljön ki egy antiszemitizmus elleni harcért felelős koordinátort is a közeljövőben – írja győzelmi beszámolójában a TEV.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »