Nem érdekli Erdogant, hogy mit gondol Amerika

Nem érdekli Erdogant, hogy mit gondol Amerika

Aláírták a Török Áramlat gázvezeték-projekt építésének folytatásáról szóló török–orosz megállapodást Isztambulban. Az orosz és a török elnök arról is egyeztetett, hogy miképp lehet humanitárius segélyt szállítani az ostromlott szíriai városba, Aleppóba.

„A Török Áramlat tekintetében aláírtuk a földgázvezeték megépítésének gyorsításáról kötött egyezményt” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

Hírdetés

A Török Áramlat Ukrajna elkerülésével szállít majd orosz gázt Európába, a beruházást ezért hevesen ellenzi az Egyesült Államok, de ez már nem érdekli Erdogant.

A két elnök arról is egyeztetett, miképpen lehet humanitárius segítséget Aleppóba juttatni. Szíria Sztálingrádját a szír kormányerők ostromolják orosz légi támogatással, a romvárost pedig az amerikaiak támogatta, mérsékeltnek hívott lázadók és iszlamista csoportok védik.

„Felvetettem a csapatok visszavonásának lehetőségét, nehogy támadás érje a segélyt szállító konvojokat. De az Egyesült Államok nem hajlandó erre, esetleg nem tudnák megvalósítani ezt” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Törökország és Oroszország korábban ellentétes oldalon állt a szíriai polgárháborúban. Oroszország a szír elnök oldalán kapcsolódott be a harcokba. A törökök azonban az iszlamista csoportok oldalán álltak, sőt még az Iszlám Államot is segítették fegyverszállítmányokkal, a terrorkalifátushoz csatlakozni akaró külföldieket pedig átengedték az ország területén. Miután az Iszlám Állam Törökországban is több terrortámadást követett el, Erdogan elnök kihátrált mögülük, és egyes hírek szerint kész megállapodni a szír elnökkel is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »