Nem érdekli a valóság a francia bíróságot: végre már a "kettős anyai leszármaztatás" is lehetséges

Nem érdekli a valóság a francia bíróságot: végre már a "kettős anyai leszármaztatás" is lehetséges

Ez az első alkalom, hogy a bíróság egy „nővé változtatott transznemű férfinak” jogot adott arra, hogy a gyermek születési okmányán az anyjaként szerepeljen.

Szerdán több francia médium, így a Valeurs actuelles magazin és a France 3 Occitanie rádióállomás is beszámolt arról, hogy a bíróság első alkalommal adott egy nővé változtatott transznemű férfinak jogot arra, hogy a gyermek születési okmányán az anyjaként szerepeljen – számolt be a Vasárnap.hu.

A Valeurs actuelles beszámolója szerint a szóban forgó pár eredendően heteroszexuális volt, és több gyermekük is született, tehát a „transznemű nő” a gyerekek biológiai apja, élettársa pedig az anyjuk. Az utolsó gyermek fogantatásakor azonban a férfi hivatalosan már nemet változtatott úgy, hogy még nem igényelte reproduktív szervei eltávolítását.

A lánya 2014-ben született, orvosilag tehát még férfi volt, ám nemét az okmányaiban 2011-ben már „nővé” változtatták. A férfi neme megváltoztatása után, 2014 óta kéri, hogy ismerjék el nem szülő anyának” – emelte ki a Valeurs actuelles.

Hírdetés

A pár utolsó gyermekének születése után viszont az anyakönyvvezető megtagadta a „nem szülő anya” által aláírt anyasági elismervény bejegyzését a születési anyakönyvi kivonatba. 2018 novemberében aztán a montpellier-i fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a születési anyakönyvi kivonatban fel kell tüntetni a „biológiai szülő” jelölést.

Szeptemberben a francia semmítőszék kijelentette, hogy a francia jog nem teszi lehetővé, hogy a gyermek apját vagy anyját „biológiai szülőként” jelöljék meg – összegezte az ügy jogi hátterét a Vasárnap.hu a France 3 Occitanie beszámolójára hivatkozva.

Szerdán a francia bíróság kimondta, hogy „kettős anyai leszármaztatásról” van szó

„A bíró úgy ítélte meg, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatán nem szükséges feltüntetni a »nem szülő anyja« nemének megváltozását, ami miatt a lány az első francia gyermek lett, aki két anyától legálisan született” – kommentálja az ügyet a Valeurs actuelles.

(Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »