Nem engednek a lengyel kamionosok: 3000 ukrán teherautó rekedt a határon

Nagyjából 3000 ukrán teherautó rekedt a lengyel határon a tiltakozó lengyel kamionosok blokádja miatt – írja a Reuters.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy mintegy 3000, elsősorban Ukrajnából érkező teherautó rekedt a határ lengyel oldalán a lengyel kamionosok több mint tíz napja tartó blokádja miatt.

A lengyel kamionosok tiltakozása a hónap elején kezdődött három ukrán határátkelőhelyen. Azt követelik, hogy a kormány határozottabban lépjen fel az ukrán fuvarozókkal szemben.

A megoldásra irányuló tárgyalási kísérletek ellenére ukrán tisztviselők a múlt héten bejelentették, hogy Varsóval nem született megállapodás a tiltakozás befejezéséről. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olekszandr Kubrakov azt írta:

Több mint 10 napja blokkolják az ukrán járművezetőket a lengyel határon. Több ezer ember kénytelen nehéz körülmények között, korlátozott élelem, víz és üzemanyag mellett élni.

Van olyan határátkelő, ahol 30 kilométeres sor alakult ki.

For over 10 days, Ukrainian drivers have been blocked at the Polish border. Thousands of people are forced to live in difficult conditions with limited food, water, and fuel.

Ukraine cares about its people wherever they are. Our team has already gone to the border and is… pic.twitter.com/kzn1KGLrug

Hírdetés

— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) November 19, 2023 

Az ukrán határőrök szerint jelenleg óránként csak néhány jármű jut át a lengyel határ lezárt ellenőrzőpontjain. Ez a fennakadás jelentős hatással van a kereskedelemre; az ukrán gabonakereskedők múlt héten arról számoltak be, hogy az Ukrajnából származó élelmiszer-szállítmányok november első felében 2,7%-kal csökkentek a lengyel határon a sztrájk okozta nehézségek miatt.

"Thank you, Polish people, for this "help!""

Thousands of trucks are stuck on the Polish-Ukrainian border due to a blockade by Polish truckers who say Ukrainian drivers are stealing their business

📺Our report for @BBCNews
🎙️Correspondent @sarahrainsford
🎥Cam/edit @mattgodtv pic.twitter.com/ia5r1E4ZHv

— Will Vernon (@BBCWillVernon) November 19, 2023

A Spike Brokers, az exportstatisztikák nyomon követésére szakosodott cég jelentése szerint a lengyel-ukrán határon lévő vámellenőrző pontokon áthaladó rakomány napi 4000 tonnára csökkent, ami jelentős visszaesés az egy hónappal korábbi napi 7500 tonnás csúcshoz képest.

(Portfólió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »