Nem engedik el őket

A globalisták minden valószínűség szerint úgy döntöttek, hogy még nem engedik el a görögök kezét. Hogy pontosan mi is a tervük, az egyelőre még csak sejthető, az azonban biztos, hogy a német kormány olyan terven dogozik, amivel Görögország az államcsőd után is az eurózóna tagja maradhatna.

Mint az gondolom sokak előtt ismert, Görögország a legutóbbi IMF-nek esedékes törlesztőrészletet is alig tudta összekaparni, a német kormány pedig jól láthatóan fél attól, a következő, április végi részletet már nem fogja tudni kifizetni. Ha így alakulna, akkor az EKB nem adhatna több eurót Görögországnak és a görög bankoknak.

A német elképzelés szerint az Európai Központi Bank (EKB) számára lehetővé tennék, hogy az a csőd után is tovább finanszírozza Görögországot. Ez úgy lenne lehetséges, ha a görög bankokat olyan mértékben szanálnák, hogy az államcsőd után is részt tudjanak venni az EKB pénzpiaci műveleteiben. A megoldást Berlin, pontosabban a német kormányt is irányító globalista körök természetesen nem adnák ingyen: Athénnak továbbra is feltétel nélkül együtt kellene működnie, és teljesítenie kellene az eurócsoport reformcsomagját.

A hír hallatán az igazi kérdés nem is az, hogy végül lesz-e kikényszerített egyezség, vagy sem, sokkal inkább az, hogy a németek miért akarják lényegében a végtelenségig húzni a görögök gazdasági haláltusáját?

A válasz elvileg kézen fekvő lenne, mondván a német bankok tele vannak görög pénzpapírokkal, így nagyon nem érdekük a dél-európai ország összeomlása. Azonban ez nem igaz. A németek és a franciák nagyrészt már rég megoldották ezt a problémát. A lényeg minden bizonnyal már nem itt keresendő.

Az alábbi infografika Görögország hitelezőinek a jelenlegi (2015) megoszlását szemlélteti, azt, hogy kinek mennyivel tartoznak mostanában a görögök.

Az ábrából jól látszik, hogy az ország legnagyobb hitelezője az ECB-IMF-EU trojka, de amit inkább érdemes nézni, az a külföldi bankok (foreign banks) felé fennálló 2,4 milliárd eurós tartozás.

Hírdetés

És most nézzük meg azt az ábrát, ami közvetlenül a görög pánik kitörése után készült. A diagram azt mutatja, hogy a hellének anno kinek és mennyivel tartoztak.

Az ábrán ugyan dollárban vannak feltüntetve az adatok, de azért egyértelműen látszik, hogy a mentőcsomag előtt csak az osztrák bankok több görög államadósságon ültek, mint most az összes külföldi pénzintézet együttvéve.

Most pedig nézzük meg azt a kimutatást, ami a német és a francia bankok követeléseit mutatja a görög állammal szemben.

[nagyításért katt a fotóra]

Azt hiszem, ezek a diagramok mindent elmondanak az elmúlt időszakról.

Az úgynevezett görög mentőcsomag még véletlenül sem Görögországot volt hivatott megmenteni, hanem az európai pénzügyi szektort. Ráadásul mindezt úgy oldották meg, hogy a görög államcsőd jelentette kockázatot a bankoktól az európai adófizetőkre terhelték át.

És a történetnek itt még nincs vége.

Most minden valószínűség szerint az újabb bőr lenyúzása következik. Miután a görögök a hitelekből kifizették a globalisták bankjainak a követeléseit, most visszafizethetik a hiteleket is, ami lényegében szintén ugyanabba a zsebbe folyik be, ahová a banki követelések is.

Ezért nem engedik, hogy Görögország elhagyja az euróövezetet, ezért nem engedik, hogy a görögök a saját lábukra álljanak. Az utolsó fillérig ki fogják szipolyozni őket.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »