Nem emelkedett a radioaktivitási szint

Nem emelkedett  a radioaktivitási szint

A kormányhoz nem érkeztek eddig aggodalomra okot adó információk az ukrajnai Zaporizzsja atomerőművével kapcsolatban – jelentette ki tegnap a miniszterelnök.

A kormányülés elején Nicolae Ciucă rámutatott, az elmúlt napokban számos adat és információ látott napvilágot arról, hogy milyen veszélyekkel járna egy, a zaporizzsjai atomerőműnél történő esetleges incidens. „Biztosítok mindenkit, hogy jelenleg nincsenek olyan információink, amelyek aggodalomra adnának okot” – fogalmazott.

Hírdetés

Hozzátette, a környezeti adatokat folyamatosan monitorozzák, ugyanakkor állandó kapcsolatban állnak az európai szakhatóságokkal és az ukrajnai illetékesekkel. A romániai hatóságok minden intézkedést meghoztak a lakosság időben történő tájékoztatása és védelme érdekében – jelentette ki Nicolae Ciucă.

Hasonlóképp nyilatkozott a kormányülés végén Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, ismertetve, a radioaktivitási szint a háború kezdete óta sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett, és alaptalan az aggodalom a zaporizzsjai atomerőműnél mért értékek miatt. Hangsúlyozta, hogy a háború kezdete óta folyamatosan mérik a radioaktivitás szintjét, Románia és Ukrajna között folyamatos az információcsere.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »