Nem elég, ha a BPA-ra figyelünk

Nem elég, ha a BPA-ra figyelünk

Uniós szakértők kimondták: több hormonkárosító biszfenol-A jut belénk, mint amennyi egészségügyi szempontból elfogadható. Született is javaslat a biszfenolok átfogó tilalmára, ám az visszavonták. 2024 tavaszán egy új javaslat látott napvilágot, amely a biszfenolokat korlátozná, de csak az élelmiszerrel érintkező termékekben. Eközben a BPA-t helyettesítő egyéb biszfenolok koncentrációja nő a vizeletünkben. Simon Gergely vegyianyag szakértő írása.

A CNN mutatta be nemrég azt a 2023-as tanulmányt, amely szerint a biszfenoloknak való kitettség 2018-ban 1 milliárd dollár egészségügyi kárt okozott az Egyesült Államokban. “Rákról beszélünk. A kisgyermekek agykárosodásáról beszélünk. Elhízásról és cukorbetegségről, szívbetegségekről és korai halálozásról beszélünk a felnőtteknél.” A hírben idézik azt a 2020-as ereményt, ami bemutatta, hogy azok az emberek, akiknek a vizeletében magasabb volt a biszfenol-A szintje, körülbelül 49%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg az azt követő 10 éves időszak alatt.

Mik azok a biszfenolok, hol találkozunk velük?

A biszfenolok olyan vegyi anyagok, amelyeket széles körben használják többek között polikarbonát műanyagok (PC, jelölése 7 – mint egyéb műanyag) és gyanták előállításához. A legelterjedtebb és leggyakrabban használt biszfenol a mai napig a biszfenol-A, avagy a BPA.

Különösen aggályos élelmiszer-csomagolásban a felhasználásuk, a biszfenolok mégis megtalálhatóak vizes palackokban, ételtároló dobozokban, de fém konzervdobozok, alumínium kulacsok, alumínium üdítős- vagy sörös dobozok, palackok tetejének bevonatában is. Szintén aggályos, hogy biszfenolok megtalálhatóak (gyerek) szemüvegekben, fogzási játékokban, vízvezeték-csövekben, gyerek játékokban, ruhákban és számos más műanyag tárgyban, például a polikarbonát terasz ablakokban, -tetőkben.

Mennyire elterjedt? A Dán Fogyasztói Tanács (Danish Consumer Council) THINK Chemicals nevű szervezetének legújabb tanulmánya biszfenolokat talált a vizsgált 121 gyermektermékek 60%-ában. A teszt biszfenol-A (BPA), biszfenol-S (BPS) és biszfenol F (BPF) jelenlétét vizsgálta, és gyakran két vagy több biszfenolt mutattak ki, néhány termék esetén magas koncentrációban. 

A biszfenolok fő kockázata, hogy már egészen alacsony koncentrációban károsítják a hormonrendszert, ami különösen terhes nők, magzatok és csecsemők számára jelent veszélyt.

Elfogadhatatlanul sok biszfenol jut a szervezetünkbe

2022-ben hihetetlen mértékben,  több tízezerszeresen csökkenteni kellett a biszfenol-A (BPA) elfogadható napi bevitel értékét az Európai Unióban, ami jól mutatja, hogy mennyire kis mennyiségben jelent kockázatot.

2023-ban az új, lényegesen alacsonyabb elfogadható napi bevitel érték (Tolerable Daily Intake, TDI) bevezetését követően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy az emberek egészsége minden életkorban – beleértve a kisgyermekeket is – veszélyben van az ételekkel és italokkal elfogyasztott biszfenol-A (BPA) miatt. Az EFSA szakértői összehasonlították az új TDI-t az emberek becsült BPA-expozíciójával, és arra a következtetésre jutottak, hogy az európai lakosok több BPA-t fogyasztanak, mint az elfogadtható lenne.

A biszfenolok teljes betiltását követeljük az Európai Uniótól!

Most alsónemükben teszteljük, mennyi biszfenolt tartalmaznak. Ha tudod, támogasd, hogy a lehető legtöbb terméket vizsgálhassuk!

 

Az emberi biomonitoring, azaz az emberi szervezetben vegyi anyagokat kereső kutatási projekt is sajnos azt mutatja, hogy elfogadhatatlanul sok biszfenol jut az emberi szervezetbe.

A szakértők kimondták, hogy a BPA humán expozíció széles körű, és sürgős intézkedésekre lenne szükség a kitettség csökkentése érdekében.

Hírdetés

A BpA úgy tűnik, kiszorulóban van, de jön a többi

Az ipar reagált is a korlátozásra, sajnos, a sok esetben megfigyelhető módon: egy (részben) korlátozott anyagot hasonló aggodalomra okot adó anyagok váltanak fel.

Jó példa erre a hőpapírok – pl. bolti számlák – esete: mivel 2020 óta BPA már nem használható ezekben az EU-ban, a hasonlóan kockázatos biszfenol-S-el váltották ki.

A hőpapírok esete valószínűleg nem egyedi, az egyéb biszfenolok, mint a biszfenol-S és biszfenol-F vizeletben kimutatott szintje a megfigyelések szerint növekszik az összes európai régióban. 

A biszfenolok hormonkárosító hatásának számos egészségügyi következménye van. Összefüggésbe hozták a magzati rendellenességekkel, az alacsony születési súllyal, valamint a csecsemők gyermekek agyi és viselkedési rendellenességeivel. Felnőtteknél a BPA-t összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a rákos megbetegedésekkel, az elhízással, merevedési zavarokkal és beavatkozik az immunrendszer működésébe is. A BPA-t helyettesítő többi biszfenolok az új kutatások szerint ugyanolyan egészségügyi aggodalomra adnak okot, mint az eredeti anyag. A BpS-ről és a BpF-ről tudjuk például, hogy károsítják a hormonrendszert.

Mégis mikor lesznek betiltva a biszfenolok?

Az Európai Unió már 2016-ban szaporodási képességeket károsító anyagnak minősítette. Bár több tagállami hatóság, szakmai szervezet a többi biszfenol korlátozását is javasolta, ez a mai napig nem történt meg. 2020-ban a BPA hőpapírban be lett tiltva, de sajnos más biszfenolokkal lett kiváltva.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) először 2018-ban mondta ki, hogy a biszfenol-A-t (BPA) nagyon magas kockázatú anyagnak kell minősíteni, az élővilágra gyakorolt hormonkárosító hatása miatt. A PlasticsEurope – a műanyagipart képviselő kereskedelmi szövetség – öt évig küzdött és fellebbezett ezen minősítés ellen. 2023 tavaszán az EU Bíróság elutasította a PlasticsEurope fellebbezését, egyetértve azzal, hogy az ECHA helyesen minősítette a BPA-t.

A nagyon magas kockázatú anyaggá történő besorolás azt jelenti, hogy azok a vállalatok, akik továbbra is használják a BPA-t, kötelesek tájékoztatni erről a vásárlókat, ügyfeleket és közhatóságokat. 

Az EFSA arra a következtetésre jutott 2023 tavaszán, hogy az emberek egészsége minden korosztályban, beleértve a kisgyermekeket is, veszélyeztetve van a biszfenol-A (BPA) étrendjükben való jelenléte miatt. Ezzel párhuzamosan a biszfenolok korlátozására született 2023 elején egy német javaslat, ám 2023 augusztusában az illetékes német hatóság “ideiglenesen” visszavonta a biszfenol-A és más biszfenolok korlátozását, mivel az ipar további adatokat gyűjtött a biszfenol kibocsátásokról és felhasználásokról. Németország ezért jelentősen át kívánja dolgozni a korlátozás tervezetet. Az Európai Bizottság ennek a korlátozási javaslatnak az eredményére várt, hogy megkezdhesse a munkát az emberi egészségre kockázatot jelentő biszfenolok kivonására. 

Mi a helyzet most?

A legutolsó lépés, hogy 2024 február elején az Európai Bizottság javaslatot tett közzé az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő (FCM) anyagokban található biszfenol-A (BPA) és más biszfenol vegyületek korlátozására.

A javaslatról tartott négy hetes konzultáció 2024 március 8-án zárult le, melyhez 202 észrevétel érkezett, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesületének a korlátozást támogató véleménye.

Civil szervezetek azonnal kifejtették, hogy bár előremutató a kezdeményezés, de a javaslatban több hiányosság van. A legnagyobb probléma, hogy a tervezett korlátozás hatálya bár előremutató módon kiterjed más, rákkeltőnek, mutagénnek vagy reprodukciót károsítónak (1A/1B kategória) besorolt ​​biszfenolokra, ám nem terjed ki az összes “egyéb biszfenolokra”, amelyek szintén kockázatosak lehetnek az emberi egészségre emellett a szabályozás nem terjed ki az összes élelmiszerekkel érintkező anyagra. Ráadásul igen hosszú átmeneti időt ad a cégeknek a tilalom végrehajtására.

Összességében sajnos a mai napig nem látjuk, hogy mikor lesznek az egészségkárosító biszfenolok és más hasonlóan kockázatos anyagok végleg uniós szinten korlátozva, pedig az uniós Zöld Megállapodás ezen káros anyagok kiszorítására tett ígéretet.

Hogy kerülhetjük el őket?

A legtöbb tehát amit tehetünk, ha megpróbáljuk minél jobban elkerülni a biszfenolokat a mindennapokban.

 Élelmiszerrel érintkező anyagok eseténKerüljük az előre csomagolt élelmiszereket, így csökkentjük az esélyét, hogy biszfenolokkal érintkezzenek. Konzerv helyett friss, esetleg fagyasztott termékeket válasszunk.Keressünk olyan termékeket, amelyeknél a gyártó kifejezetten kijelenti, hogy nem tartalmaznak biszfenolokat (nem csak BPA-t), kerüljük a polikarbonát (PC) termékeket.Kerüljük a műanyagokat, használjunk üveg termékeket. Élelmiszer minőségű rozsdamentes acél is megfelelő lehet, ám az alumíniumnak gyakran van belül biszfenol tartalmú bevonata.Ruhák, játékok eseténVásároljunk bio minősítésű, organikus anyagból készült gyermekruhákat és játékokat.Válasszunk tömör fából készült játékokat, ha festett, keressünk természetes színezékekkel (pl. növényi pigmentekkel) készült, vízbázisú, nem mérgező festékeket.Keressük az EU ökocímkével ellátott játékokat.Ha a csecsemők/gyermekek műanyag játékot vesznek a szájukba, vegyük ki és kínáljunk biztonságosabb alternatívát.Kerüljük a műanyag palackokat, poharakat, tányérokat; ahol ez nem lehetséges, ott inkább gyakran töltsük újra a poharakat és a cumisüvegeket, ne hagyjuk hosszú időn át bennük az italokat.Kérdezzük meg a gyártókat, hogy a játékok/ruhák tartalmaznak-e biszfenolokat. .ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm { width: 600px; margin: 0 auto !important; border-style: solid; border-color: #3fa9f5; border-radius: 0; border-width: 1px;box-shadow: none;background-color: #FBFEF9; background-position: center center; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; max-width: 100%; position: relative; padding-bottom: 60px !important; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm label.apm-label-with-bg{ background-size: cover; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm span.ays_poll_passed_count{ background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm span.ays_poll_passed_count i{ color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-title-box{ background-color: rgba(255,255,255,0); } #ays-poll-id-661d0cf468361 .answer-percent, #ays-poll-id-661d0cf468361 .answer-percent-res { background-color: #3fa9f5; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf468361 .ays-poll-btn { color: #FBFEF9; background-color: #3fa9f5 !important; } .ays-poll-id-661d0cf468361 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-new-answer-apply{font-size: 17px;padding: 10px 20px;border-radius: 3px; color: #FBFEF9 !important; background-color: #3fa9f5 !important;} .ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm * { color: #0C6291; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-title-box h5 { color: #0C6291; text-transform: inherit; font-family: inherit; font-size: 22px;word-break: break-word;word-wrap: break-word; text-align: center; padding:0 10px; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm i { color: #fbfef9; font-size: 25px; font-style: normal; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm i.ays_poll_far{ font-family: ‘Font Awesome 5 Free’; } #ays-poll-id-661d0cf468361 input[type=’radio’], #ays-poll-id-661d0cf468361 .box-apm:not(.ays-minimal-theme) input[type=’checkbox’] { display: none; } #ays-poll-id-661d0cf468361 div.apm-load-message-container{ background-color: #FBFEF9 !important; } #ays-poll-id-661d0cf468361 .ays_question > p { font-size:16px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div{ position:relative; /*border-radius:0px;*/ } #ays-poll-id-661d0cf468361 span.ayspoll-answers-votes-count-before-voting{ padding: 10px !important; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label { display:flex; padding:10px; box-shadow: 0px 0px 10px #000; flex-direction:row; align-items:center; border-radius:0px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label> img { width: 150px; max-width:100%; height:150px; object-fit:cover; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label:hover > img { position: relative; z-index: 2; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-answers i{ font-size:25px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label > span { font-size:17px; ; bottom; ; border-radius:0px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div { margin-bottom: 10px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-button-box{ ; } .ays-poll-main #ays-poll-id-661d0cf468361 .ays-poll-img { object-fit: cover;height: 100%; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main input,#ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main textarea{min-width: 150px;max-width: 100%;width: %; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-choosing .ays_label_poll{ width: 100%; text-align: center; display: flex; justify-content: center;; /* align-items: center; */ } #ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-add-answer input.ays-poll-new-answer-apply-text{ width: 100%;margin-bottom: 0;margin-right: 5px;border-color: #3fa9f5; padding: 7px;font-size: 14px;color: black;height: 40px; outline: none;display: inline-block; }#ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers label{ border:1px solid #444; } #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label:not(.ays_label_poll) { background-color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label { text-transform: inherit; } #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll span.ays_grid_answer_span{ width: 60%; } #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label.ays_label_poll:not(.apm-label-with-bg) span.ays_grid_answer_span{ display: inline-block; width: calc(100% – 10px); margin: 0 -15px; } #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label.ays_label_poll span.ays_grid_answer_span{ display: inline-block; width: calc(100% – 10px); } .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg span{ background-color: rgba( 251,254,249,0.5 ); text-transform: inherit; left: 0; } .ays-poll-id-661d0cf468361.ays-shape-theme, .ays-poll-id-661d0cf468361.ays-shape-theme { border-radius: 0 !important;} #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg:hover span, #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,#ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg span, #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,#ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label #ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg > img, #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg > img { position: relative; z-index: 2; } .ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label { background-color: #FBFEF9;} .ays-poll-id-661d0cf468361_addAnswer input{ height: 36px; outline: none; background: transparent; border: 1px solid #3fa9f5; margin-right: 5px; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-661d0cf468361 div.ays-image-logo-show{ position: absolute; bottom: -5px; left: 1px; margin: 2px 0 0 0; padding: 2px; width: 100%; height: 65px; text-align: left; } .ays-poll-id-661d0cf468361 .ays-poll-image-logo{ width: 55px; height: 55px; object-fit: cover; } .ays-poll-id-661d0cf468361_addAnswer input::placeholder{ font-style: oblique; color: #9e9e9e; } .ays-poll-id-661d0cf468361_addAnswer input[type=’button’]{ padding: 0 1.44em; margin-right: 0; background: #3fa9f5; color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-661d0cf468361_addAnswer input[type=’button’]:hover { box-shadow: unset; -webkit-filter: opacity(0.7); filter: opacity(0.7); } .ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label:hover input.apm-new-answer::placeholder { color: #FBFEF9; } .ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input.apm-new-answer::placeholder { color: #0C6291; } .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label *,.ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label *,.ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover * { color: #FBFEF9; } .user-form-ays-poll-id-661d0cf468361 input, .user-form-ays-poll-id-661d0cf468361 textarea { background-color: #FBFEF9; color: #0C6291; border: 1px solid #3fa9f5; font-size: 16px; font-weight: normal; padding: 5px; } .ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,.ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label,.ays-poll-id-661d0cf468361.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } .ays-poll-id-661d0cf468361 div.apm-loading-gif .apm-loader svg path, .ays-poll-id-661d0cf468361 div.apm-loading-gif .apm-loader svg rect { fill: #3fa9f5; } .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer label.apm-simple-label,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg span { background-color: #FBFEF9; border: 1px solid #0C6291;}.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label span,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover span,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg:hover span { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9 ;}.ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus.vs-times::after, .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-versus.vs-default::after { background-color: #FBFEF9; color: #0C6291; border-color: #0C6291; } @media only screen and (max-width: 768px){ #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm {width: 100%; max-width: 96%;} #ays-poll-id-661d0cf468361 .ays_question p{ font-size: 16px; } #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label > span { font-size: 16px; } #ays-poll-id-661d0cf468361{max-width: 100%;} #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers > div > label > img{height: 150px;} // #ays-poll-id-661d0cf468361 > .apm-answers.apm-grid > div > label > img{// width: 150px;// } .ays-poll-id-661d0cf468361 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-new-answer-apply{ font-size: 17px;line-height: 1;white-space: normal;word-break: break-word; } #ays-poll-id-661d0cf468361.box-apm .apm-title-box h5{font-size: 20px;word-break: break-word;word-wrap: break-word;} }.ays-poll-id-661d0cf468361 label.apm-add-answer:hover .apm-new-answer-apply { color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-661d0cf468361 label.apm-add-answer .apm-new-answer-apply:hover { background-color: #FBFEF9 !important; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-661d0cf468361 .apm-info-form input { color: #0C6291 !important; background-color: #FBFEF9 !important; } #ays-poll-id-661d0cf468361 label.ays_poll_answer_icon_radio:before,#ays-poll-id-661d0cf468361 label.ays_poll_answer_icon_checkbox:before{ content: ”; display: inline-block; background: #ddd; background-clip: content-box; width: 20px; height: 20px; border: 3px solid #ccc; padding: 3px 3px 3px 3px; box-sizing: border-box; transition: all .4s linear; vertical-align: middle; margin-right: 10px; margin-bottom: 2px;}#ays-poll-id-661d0cf468361 label.ays_poll_answer_icon[for=’poll_answer_icon_radio’]:before,#ays-poll-id-661d0cf468361 label.ays_poll_answer_icon_radio:before{ border-radius: 50%;}#ays-poll-id-661d0cf468361 input[name=’answer’]:checked + label.ays_poll_answer_icon_radio:before,#ays-poll-id-661d0cf468361 input[name=’answer’]:checked + label.ays_poll_answer_icon_checkbox:before{ background: green; border: 3px solid green; padding: 3px 3px 3px 3px; background-clip: content-box;} var dataCss = { width: ‘100%’, fontSize: ’16px’, padding: ’10px’, borderWidth: ‘2px’, borderStyle: ‘solid’, borderColor: ‘#3fa9f5’, background: ‘#FBFEF9’, color: ‘#3fa9f5’, transition: ‘.3s ease’, }; var hoverCss = { background: ‘#3fa9f5’, color: ‘#FBFEF9’, borderColor: ‘#FBFEF9’, }; 13Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban? Határozottan igen.4 Igen, de még sok minden érdekelne.7 Most valamivel többet tudok.2 Egyáltalán nem.0

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

if(typeof aysPollOptions === ‘undefined’){ var aysPollOptions = []; } aysPollOptions[’14’] = ‘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’; .ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm { width: 600px; margin: 0 auto !important; border-style: solid; border-color: #3fa9f5; border-radius: 0; border-width: 1px;box-shadow: none;background-color: #FBFEF9; background-position: center center; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; max-width: 100%; position: relative; padding-bottom: 60px !important; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm label.apm-label-with-bg{ background-size: cover; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm span.ays_poll_passed_count{ background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm span.ays_poll_passed_count i{ color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-title-box{ background-color: rgba(255,255,255,0); } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .answer-percent, #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .answer-percent-res { background-color: #3fa9f5; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays-poll-btn { color: #FBFEF9; background-color: #3fa9f5 !important; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-new-answer-apply{font-size: 17px;padding: 10px 20px;border-radius: 3px; color: #FBFEF9 !important; background-color: #3fa9f5 !important;} .ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm * { color: #0C6291; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-title-box h5 { color: #0C6291; text-transform: inherit; font-family: inherit; font-size: 22px;word-break: break-word;word-wrap: break-word; text-align: center; padding:0 10px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm i { color: #fbfef9; font-size: 25px; font-style: normal; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm i.ays_poll_far{ font-family: ‘Font Awesome 5 Free’; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 input[type=’radio’], #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .box-apm:not(.ays-minimal-theme) input[type=’checkbox’] { display: none; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 div.apm-load-message-container{ background-color: #FBFEF9 !important; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays_question > p { font-size:16px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div{ position:relative; /*border-radius:0px;*/ } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 span.ayspoll-answers-votes-count-before-voting{ padding: 10px !important; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label { display:flex; padding:10px; box-shadow: 0px 0px 10px #000; flex-direction:row; align-items:center; border-radius:0px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label> img { width: 150px; max-width:100%; height:150px; object-fit:cover; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label:hover > img { position: relative; z-index: 2; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-answers i{ font-size:25px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label > span { font-size:17px; ; bottom; ; border-radius:0px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div { margin-bottom: 10px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-button-box{ ; } .ays-poll-main #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays-poll-img { object-fit: cover;height: 100%; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main input,#ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .ays-poll-maker-text-answer-main textarea{min-width: 150px;max-width: 100%;width: %; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-choosing .ays_label_poll{ width: 100%; text-align: center; display: flex; justify-content: center;; /* align-items: center; */ } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-add-answer input.ays-poll-new-answer-apply-text{ width: 100%;margin-bottom: 0;margin-right: 5px;border-color: #3fa9f5; padding: 7px;font-size: 14px;color: black;height: 40px; outline: none;display: inline-block; }#ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers label{ border:1px solid #444; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label:not(.ays_label_poll) { background-color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label { text-transform: inherit; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll span.ays_grid_answer_span{ width: 60%; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label.ays_label_poll:not(.apm-label-with-bg) span.ays_grid_answer_span{ display: inline-block; width: calc(100% – 10px); margin: 0 -15px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label.ays_label_poll span.ays_grid_answer_span{ display: inline-block; width: calc(100% – 10px); } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg span{ background-color: rgba( 251,254,249,0.5 ); text-transform: inherit; left: 0; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0.ays-shape-theme, .ays-poll-id-661d0cf4690c0.ays-shape-theme { border-radius: 0 !important;} #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-grid .apm-choosing label.apm-label-with-bg:hover span, #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,#ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg span, #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,#ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label #ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg > img, #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg > img { position: relative; z-index: 2; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label { background-color: #FBFEF9;} .ays-poll-id-661d0cf4690c0_addAnswer input{ height: 36px; outline: none; background: transparent; border: 1px solid #3fa9f5; margin-right: 5px; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 div.ays-image-logo-show{ position: absolute; bottom: -5px; left: 1px; margin: 2px 0 0 0; padding: 2px; width: 100%; height: 65px; text-align: left; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays-poll-image-logo{ width: 55px; height: 55px; object-fit: cover; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0_addAnswer input::placeholder{ font-style: oblique; color: #9e9e9e; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0_addAnswer input[type=’button’]{ padding: 0 1.44em; margin-right: 0; background: #3fa9f5; color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0_addAnswer input[type=’button’]:hover { box-shadow: unset; -webkit-filter: opacity(0.7); filter: opacity(0.7); } .ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label:hover input.apm-new-answer::placeholder { color: #FBFEF9; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input.apm-new-answer::placeholder { color: #0C6291; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-grid .apm-choosing input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-grid .apm-choosing input[type=’checkbox’]:checked + label.apm-label-with-bg *,.ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label *,.ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label *,.ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover * { color: #FBFEF9; } .user-form-ays-poll-id-661d0cf4690c0 input, .user-form-ays-poll-id-661d0cf4690c0 textarea { background-color: #FBFEF9; color: #0C6291; border: 1px solid #3fa9f5; font-size: 16px; font-weight: normal; padding: 5px; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’radio’]:checked + label,.ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll input[type=’checkbox’]:checked + label,.ays-poll-id-661d0cf4690c0.choosing-poll label.ays_enable_hover:hover { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 div.apm-loading-gif .apm-loader svg path, .ays-poll-id-661d0cf4690c0 div.apm-loading-gif .apm-loader svg rect { fill: #3fa9f5; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer label.apm-simple-label,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg span { background-color: #FBFEF9; border: 1px solid #0C6291;}.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label span,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover span,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-simple-label,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer label.apm-simple-label:hover,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer input[type=’radio’]:checked + label.apm-label-with-bg span,.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus-answer label.apm-label-with-bg:hover span { background-color: #0C6291; color: #FBFEF9 ;}.ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus.vs-times::after, .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-versus.vs-default::after { background-color: #FBFEF9; color: #0C6291; border-color: #0C6291; } @media only screen and (max-width: 768px){ #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm {width: 100%; max-width: 96%;} #ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays_question p{ font-size: 16px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label > span { font-size: 16px; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0{max-width: 100%;} #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers > div > label > img{height: 150px;} // #ays-poll-id-661d0cf4690c0 > .apm-answers.apm-grid > div > label > img{// width: 150px;// } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .ays-poll-btn, .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-new-answer-apply{ font-size: 17px;line-height: 1;white-space: normal;word-break: break-word; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0.box-apm .apm-title-box h5{font-size: 20px;word-break: break-word;word-wrap: break-word;} }.ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.apm-add-answer:hover .apm-new-answer-apply { color: #FBFEF9 !important; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.apm-add-answer .apm-new-answer-apply:hover { background-color: #FBFEF9 !important; color: #0C6291 !important; } .ays-poll-id-661d0cf4690c0 .apm-info-form input { color: #0C6291 !important; background-color: #FBFEF9 !important; } #ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.ays_poll_answer_icon_radio:before,#ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.ays_poll_answer_icon_checkbox:before{ content: ”; display: inline-block; background: #ddd; background-clip: content-box; width: 20px; height: 20px; border: 3px solid #ccc; padding: 3px 3px 3px 3px; box-sizing: border-box; transition: all .4s linear; vertical-align: middle; margin-right: 10px; margin-bottom: 2px;}#ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.ays_poll_answer_icon[for=’poll_answer_icon_radio’]:before,#ays-poll-id-661d0cf4690c0 label.ays_poll_answer_icon_radio:before{ border-radius: 50%;}#ays-poll-id-661d0cf4690c0 input[name=’answer’]:checked + label.ays_poll_answer_icon_radio:before,#ays-poll-id-661d0cf4690c0 input[name=’answer’]:checked + label.ays_poll_answer_icon_checkbox:before{ background: green; border: 3px solid green; padding: 3px 3px 3px 3px; background-clip: content-box;} var dataCss = { width: ‘100%’, fontSize: ’16px’, padding: ’10px’, borderWidth: ‘2px’, borderStyle: ‘solid’, borderColor: ‘#3fa9f5’, background: ‘#FBFEF9’, color: ‘#3fa9f5’, transition: ‘.3s ease’, }; var hoverCss = { background: ‘#3fa9f5’, color: ‘#FBFEF9’, borderColor: ‘#FBFEF9’, }; 5Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben? Igen, igyekszem elkerülni a káros anyagokat tartalmazó termékeket.1 Igen, aktívabban fogok tájékozódni a termékek kiválasztása előtt.2 Igen, szeretnék tenni valamit a káros vegyi anyagok korlátozásáért.2 Igen, de még nem tudom, mit fogok változtatni.0 Nem.0

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

if(typeof aysPollOptions === ‘undefined’){ var aysPollOptions = []; } aysPollOptions[’15’] = ‘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’;

A Toxfree LIFE for All projektet az Európai Unió LIFE alapja (LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All, 101114078) és az Energiaügyi Minisztérium társfinanszírozza (Z1230232). A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a Tudatos Vásárlók Egyesületének álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

 

Ez a poszt Nem elég, ha a BPA-ra figyelünk először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »