Nem elég az Orbán-kormány megbuktatása

A közpénzeket egy részét ellopják, más részét eltőzsdézik, a spájzban legföljebb oroszokat találunk, az emberek tehetetlenül nézik a fosztogatást — valahogy így beszélne most Orbán ellenzékben a saját kormányzati gyakorlatával szemben. Csak idő kérdése, míg a kormányzati dilettantizmus és a politikai bűnözés elegye szétrobbantja a magyar politikai rendszert, bár mindent el fognak követni a szereplők (kormány és hivatalos ellenzéke), hogy ezt a robbanást lefojtsák, illetve ha ennek a kormánynak végleg leáldozik, akkor olyan politikai megoldást találjanak, amely a kiegyezés felé, és nem az új politikai szereplők bemasírozása felé mutat. Nincs kétségem afelől, hogy a közös bűnökben osztozó balos és fideszes „elit” inkább fog kiegyezni a színfalak mögött, minthogy közösen süllyedjenek el. A kettő ugyanaz a politikai kultúra, ugyanazok az attitűdök, ugyanazok a gyökerek, hasonló (privát) célok.

Minden ellenkező értelmű balos félelemmel szemben Orbán előbb fog engedményeket tenni a szociknak, mint a Jobbiknak (az utóbbival már csak versengeni tud) — és hiába értékeli ezt a balos közvélemény majd jelentős győzelemnek (mert így fogják előadni neki), csak a magyar politikai kultúra kilátástalansága fog benne tükröződni. Az utóbbi két hónap világossá tette, hogy az oroszok nem elég erősek ahhoz Magyarországon, hogy ki tudjanak kényszeríteni egy Fidesz-Jobbik koalíciót, aminek jelenleg az egyetlen alternatívája a visszatérés a 70:30-as politikai rendszerhez — hacsak addig nem csinálunk valamit.

Hírdetés

Más okok miatt nem gondolom, hogy a Fidesz új jobboldali szatellit pártot hozna létre — pl. Gémesi vezetésével –, a lóláb ugyanis nagyon nagy, szőrös és büdös volna. Akkor már inkább marad Schiffer, kár, hogy ő nem alkalmas arra, hogy az LMP-t 5% fölé vigye, és 5%-ig is csak fideszes segédlettel.

A 2018-as „nagykoalíciós” kényszer ráadásul olyasmi lesz, amit a végtelenül korlátolt EU-vezetés is ki akar majd kényszeríteni, amire nem csak egy oka lesz. Az orosz befolyás visszafordítása mellett például ennek a szerencsétlen országnak a kézben tartható elmocsarasítása, amelyben a mocsarat ők dagasztják és csapolják a saját érdekeik szerint.

A Fidesz meggyengülésének csak úgy van értelme, ha a posztkommer baloldali pártokkal (MSZP, DK) együtt sem lesz elég erős a többséghez. (Kvázi a náci veszély elhárítására, mert hát nyilván erről fog szólni a sztori.) A „nagykoalíció” a magyar hanyatlás új stádiuma lesz.


Forrás:hafr.blog.hu
Tovább a cikkre »