Nem elég a magas vízszint, ki is billent a Balaton vize

Nem elég a magas vízszint, ki is billent a Balaton vize

A Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint Keszthely és Balatonfűzfő között 37 centimétert billent ki a Balaton vize a csütörtöki szélviharban.

A Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön az erős déli, délnyugati szél miatt a Balaton északkeleti részébe tolódott át a tó vize. A mérések szerint a csütörtöki 127 centiméteres átlagos vízszinthez képest Keszthelyen 111 centire csökkent, Balatonfűzfőn pedig 148 centiméterre nőtt a vízállás – írja a likebalaton.hu.

Mindez azt jelenti, hogy a szélvihar következtében

Hírdetés

37 centimétert billent ki a Balaton vize Keszthely és Balatonfűzfő között.

Csütörtökön délután 4 óra előtt Siófokon 64 km/órás, míg Fonyódon és Balatonmáriafürdőn egy órával korábban 60 km/órás szelet mértek a HungaroMet műszerei. A nagyon erős szél miatt pedig a Balaton keleti medencéjében 65 centiméteres hullámok is keletkeztek. Amint mérséklődött a szél, a vízszint is kezdett visszaállni az átlagos mértékre.

A hétvégén továbbra is enyhe, de nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, így több felhőre számíthatunk. Csapadék is lesz, de jellemzően csak kisebb mennyiségben.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, több mint egy hete 127 centis a Balaton vízszintje annak ellenére, hogy december vége óta folyamatos a vízeresztés a siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül, amely a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »