Nem egy, hanem két orosz vadászbombázó vett részt a határincidensben

A szír-török határon történt vadászgép-incidens kapcsán olyan vezető nyugati hírforrások, mint a Reuters és a CBS News arról számolnak be, hogy még a Pentagon tisztviselői szerint is “bár Oroszország okoz problémákat, ebben az esetben Törökország hibázott, amikor túlreagált egy nem jelentős légtérsértést” és az orosz gépet “a szíriai légtérben érte a találat”.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Az orosz gépet ért találat helye, a gép által elkövetett esetleges légtérsértés és az arra adott török válaszcsapás térbeli indító helyzete mind olyan technikai tényező, melyek most a nemzetközi vezető hírügynökségek főcímei között szerepelnek. Ezeket a tényeket az érintett felek máshogy interpretálják, és a sajtóorgánumok még egy darabig egymással szembe állítva vezető hírként fogják tálalni az eseményhez kapcsolódó nyilatkozatokat és elemzéseket.

A szalagcímek tartalmai közül azonban az esettel kapcsolatos legfontosabb tényező kimaradt; az a tény, hogy az incidens során nem egy, hanem két Szu-24 típusú orosz vadászbombázó hajtott végre páros repülést a határszakaszon.

Hírdetés

Törökország ENSZ nagykövete a szervezet főtitkárához és az ENSZ BT soros elnökéhez címzett azonnali sürgősségű levelében a dokumentum két Szu-24 vadászgépről tesz említést, melyek közül az első gép elhagyta a török légteret, míg a másodikra a török légierő F-16-os gépei még azelőtt lőttek, mielőtt elhagyta volna a török légteret.

A dokumentum által pontosan megjelölt, a légtérsértésre vonatkoztatott idő-távolság adatokból kiszámolható, hogy a Szu-24 sebessége a török támadás pillanatában 450 km/h volt, ami a gép sebességmaximumának 16%-a, tehát az orosz gép a támadást megelőzően jelentősen lelassított.

Ennek a lassítási manővernek a végrehajtása azt feltételezi, hogy az orosz pilótapáros a másik Szu-24 gép védelme érdekében passzív defenzívát alkalmazott – vagyis hátramaradt, hogy felfogja a támadást, anélkül, hogy fegyveres konfliktust kezdeményezett volna. Így társaikat fedezve és a török pilóták józan eszére is alapozva próbálták deeszkalálni a percnyi egység alatt kibontakozó konfliktust.

Az, hogy a törökök a józan ész és belátás helyett levegő-levegő rakétákat lőttek az orosz gépre, annak a bizonyítéka, hogy Törökország nemcsak a nemzetközi jogot, hanem a hagyományos katonai morált is semmibe veszi.

hunhír.info – hídfő.ru


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »