Nem díjazták Kenyában a román nagykövet poénját

Románia szombaton bejelentette nairobi nagykövetének visszahívását, Bukarest elítélte a román diplomata egy tavasszal nagy nyilvánosság előtt tett rasszista megjegyzését – közölte a román külügyminisztérium szombati közleményében.

Egy 2023. április 26-án Nairobiban megtartott ENSZ-konferencián váratlanul egy majom jelent meg az épület ablakában.

"Az afrikai küldöttség is csatlakozott hozzánk" – jelentette ki ennek láttán Dragos Viorel Tigau román nagykövet, ami azonnal felháborodást váltott ki a jelenlévők között – olvasható a dél-szudáni nagykövetség feljegyzésében az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

A román külügyminisztérium, amely állítása szerint csak a héten értesült az esetről, azonnal "kezdeményezte a nairobi román nagykövet visszahívását".

Hírdetés

"Mélységesen sajnáljuk a kialakult helyzetet, és elnézést kérünk mindazoktól, akik érintettek az ügyben" – hangsúlyozta a román külügyi tárca közleménye, és hozzátette: "Teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk az ilyen magatartást, illetve bármilyen rasszista megjegyzést".

Macharia Kamau nagykövet, a kenyai külügyminisztérium korábbi magas rangú vezetője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "meg vagyok döbbenve és undorítónak találom az esetet".

"Nagyon szégyenteljes, hogy eddig megpróbáltuk leplezni ezt a gyalázatos (incidenst). Ez minden korban tűrhetetlen és elfogadhatatlan lenne, de a 21. században még inkább!" – adott hangot felháborodásának a kenyai diplomata.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »