Nem csitulnak a kedélyek Franciaországban

Nem csitulnak a kedélyek Franciaországban

Ismét több ezren vonultak utcára Franciaországban a kormány munkaügyi reformja ellen. Számos iparágban sztrájkolnak a dolgozók, csütörtök estétől az atomerőművek is csökkentik az áramtermelést. A szakszervezetek tiltakozása már hetek óta tart. Szerintük a reform után a cégek könnyebben kirúghatják a dolgozókat, és kevesebbet fizetnek majd a túlóráért.

Arcukat eltakaró tüntetők törnek be kirakatokat Nantes-ban. A franciaországi városban ismét több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kormány munkaügyi reformja ellen. A tüntetők közt ismét felbukkant egy kapucnisokból álló, fekete zászlókat lengető kemény mag, amely több száz rendőrrel nézett szembe.

Hírdetés

A demonstrálók nagy része viszont békés volt: ők kiplakátolták követeléseiket, és zászlókat lengetve vonultak végig a belvároson. „Nem szeretnénk többé olyan társadalmat, amelyben az ember nem számít. Nem vagyunk öntözőcsövek, emberi lények vagyunk. Nem akarunk rugalmasak lenni, hanem olyan társadalomban akarunk élni, amely értékeli a jólétet. Márpedig amit most felkínálnak nekünk, az gyötrelem” – mondta Synavi Pierre, az Alkotóművészek Szövetségének delegáltja.

A munkaügyi reform legvitatottabb pontja a munkaidő. Franciaországban a munkahét 35 órás, a gyakorlatban azonban mindenki többet dolgozik ennél. Cserébe túlórapénzt vagy szabadnapot kap. Ezt eddig ágazatonként szabályozták, a jövőben viszont az egyes vállalatoknak engednék át a szabályozást. A szakszervezetek attól tartanak, hogy emiatt a munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnének – azaz többet kell dolgozniuk ugyanannyi pénzért, vagy kevesebb túlórapénzt kapnak ugyanannyi munkáért.

A tervezett reform ellen sztrájkokkal is tiltakoznak a franciák: a vasutasok kedd este kezdték a munkabeszüntetést, ami jelentősen korlátozta a közlekedést: a nagysebességű vonatoknak például mintegy fele nem járt csütörtökön. „Én már nem is értem, mi folyik itt. Egy olyan országunk van, amely öregszik, amelyet a világ többi része kigúnyol. Nekem külföldön van a családom, ők sem értik ezt az egészet. Azt hiszik, hogy ez lustaság. A franciákat lustának tartják, kedveseknek, de lustáknak. Ráadásul most jön a foci-Eb, szóval ebből katasztrófa lehet” – panaszkodott egy utas.

A sztrájkhoz több más iparág, köztük az atomerőművek dolgozói is csatlakoznak. Ez azonban valószínűleg nem okoz majd áramkimaradásokat, mert törvény írja elő a minimális áramellátás szintjét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »