Nem csitulnak a himnuszügy következményei: Egység a Felvidéken, riadalom a politikában

Nem csitulnak a himnuszügy következményei: Egység a Felvidéken, riadalom a politikában

HA MAGYAR VAGY, ÍRD ALÁ A HIMNUSZTÖRVÉNY ELTÖRLÉSÉT KÖVETELŐ PETÍCIÓT ITT!

Pandora szelencéjét nyitotta ki a kormánykoalíció, köztük a Most-Híd parlamenti képviselői, amikor megszavazták a magyar himnusz éneklésének betiltását.

Felvidék most egységes

Az azóta eltelt nyolc nap alatt soha nem látott összefogás alakult ki a Felvidéken. Hogy közösségünk továbbra is egészséges alapokon nyugszik, életképes és nem alkuszik, mutatják a törvény eltörlésére indított petíciók aláírásának számai, a Felvidék-szerte végigsöprő himnuszéneklési hullám, illetve a május 5-re, a parlament elé tervezett tüntetés is.

Jó látni, ahogy egyszerű polgárok, mindenféle politikai felhang nélkül saját maguk szerveznek Felvidék szerte spontán himnuszénekléseket. Hol a határátkelőhelyre, hol a közösségi terekre, bárhová.

A történetbe tegnap ráadásul Andrej Kiska is beszállt, mégpedig azzal, ahogy és amilyen formában törvényt visszaadta.

Kiska is beszállt

A Most-Híd titkon abban reménykedett, hogy az államfő csak a vitatott részt véleményezi, és küldi vissza újratárgyalásra, melyről a parlamentben majd szavazhatnak, és így korrigálásra kerül a trehányság (visszacsinálni az egészet Bugárék már nem fogják tudni, melynek következménye vélhetően az lesz, hogy a pártot az EP-választásokon súlyosan megbüntetik majd a választók.)

Hírdetés

Andrej Kiska azonban az egész törvényt küldte vissza a parlamentbe, ami lényegében azt jelenti, hogy a megoldást nem ő kínálja, hanem azt Ficotól, Dankotól, Bugártól várja. Világosan kimondta, hogy a törvény problémás, és a megoldást a kormánykoalíciótól várja.

Bugár dühöng, érzi a véget

És épp ez a probléma. Megoldást jelen parlamenti viszonyok között elvárni szinte lehetetlen. Ezért is dühöng most Bugár, és próbálja Kiskára tolni a felelősséget.

Könnyen lehet, hogy a végén Ondrej Dostálnak lesz igaza, és akár az előrehozott választásokat is kiválthat az egész probléma.

Himnuszügy – Ondrej Dostál a Körképnek: A koalíció ezzel az előrehozott választásokra is játszhat (Interjú)

A felvidéki magyarság összefogására mindenesetre továbbra is nagy szükség van. A Körkép.sk által indított petíciót a mai napig már közel 8 ezren írták alá, ez hétszer több, mint amennyi Simon Zsolt petíciója alatt szerepel.

A Menyhárt vezette MKP nyolc nap után reagál

Az MKP sajnos ismét jókora fáziskéséssel reagál a dolgokra, mára hívott össze sajtótájékoztatót, hogy vélhetően az EP-választások előtt másfél hónappal saját petíciójuk elindításáról beszámolhasson. Menyhárték pont egy hete sajtóztak a témában, akkor az hangzott el az MKP elnökétől, hogy petíciójukat már a múlt szombati DAC – Zsolna mérkőzés előtt szeretnék elindítani. Azóta eltelt egy hét és semmi.

Olvasóink, akik még nem fejezték ki elégedetlenségüket a magyar himnusz betiltásával kapcsolatban, és követelik a törvény megváltoztatását, ITT írhatják alá a petíciót. A petície.com adatai szerint alig 8 nap alatt ez Szlovákia második legsikeresebb aláírásgyűjtési akciója idén. Alig néhány nap kellett csak hozzá.

Körkép.sk/KZS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »