Nem csitul a vita a hegyvidéki Turul körül

Nem csitul a vita a hegyvidéki Turul körül

Műemléki védelem alá helyezte a XII. kerületi turulszobrot Lázár János építési és közlekedési miniszter. A felavatása óta heves viták kereszttüzében álló műalkotást korábban le akarta bontatni Kovács Gergely, a Hegyvidék új, ellenzéki polgármestere.

A szobrot Mitnyan György korábbi fideszes polgármester kezdeményezésére állították fel 2005-ben. Négy évvel később kiderült, a szobron nyilas gyilkosok neve szerepelt az áldozatok között. Pokorni Zoltán akkori polgármester azt ígérte, hogy rendet tesz az ügyben, de végül a szobor maradt. Szeptemberben a MIÉP azzal a javaslattal állt elő, hogy elbontják, és elszállítják a műtárgyat, közben a Mi Hazánk tüntetést kezdett szervezni az alkotás védelmére október 23-ra.

„Az egész nemzet ezeréves jelképét akarják ledönteni, ilyenre Magyarországon nem volt példa. Az ukrán-magyarellenes hatóságok tettek ilyet Munkácson” – mondta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben Toroczkai László.

A Mi Hazánk frakcióvezetője úgy fogalmazott: a magyar hazafiak meg fogják védeni a turulszobrot, bármilyen eszközzel hajlandóak megakadályozni egy ilyen magyarellenes cselekményt, ha már Munkácson erre nem volt képes a magyarság, Budapesten ezt meg fogják akadályozni.

„A turulra a magyarok büszkék, az része 1100 éves Kárpát-medencei történelmünknek” – fogalmazott válaszában Rétvári Bence.

Hírdetés

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint megérkezett a „cancel culture” a Hegyvidékre, és magyar nemzeti szimbólumokat akar ledönteni, mint ahogy Nyugat Európában évek óta ez látható, ahol különböző korábbi történelmi alakoknak, vagy történelmi eseményeknek a szobrait, emlékhelyeit igyekeznek megszüntetni.

– A turul marad – jelentette be Facebook-oldalán az építési és közlekedési miniszter. Lázár János azt írta, hogy a II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő XII. kerületi emlékmű, szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll, ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek.

Úgy fogalmazott: a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladata, hogy megóvja az értékeinket, ezért elrendelte a Turul szobor műemléki védelem alá helyezését.

A XII. kerület polgármestere is a közösségi oldalon reagált a miniszter bejelentésére. Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viccpárti hagyományainak szellemében ironikusan azt írta: ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. A kerületben egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték – jelezte a hegyvidéki polgármester.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »