Nem csillapodik a román sovinizmus: már a színmagyar Székelyudvarhelyen is magyarellenes graffitik jelentek meg

Eközben Bukarestben a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen tüntetettek. Az úzvölgyi események óta finoman szólva sem túl rózsás Magyarország és Románia viszonya. Az ellentétek azonban nemcsak a két szomszédos állam között, hanem az Erdélyben élő, őshonos magyar lakosság és a román soviniszták között is megjelennek.

Egy székelyudvarhelyi lakos Facebookra feltöltött képe alapján már a színmagyar Székelyudvarhelyen is magyarellenes falfirkákkal lehet találkozni. Az egyik helyi kazánház falán többek között az

„Erdély román föld”;
a sokatmondó „Úzvölgye 2019”;
valamint a „Románia Besszarábia”
feliratok olvashatók román nyelven.

A harmadik kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy a graffiti készítője hatalmas öngólt vétett, ugyanis ezen logika mentén nem Moldovát kellene Romániához csatolni, hanem fordítva.

Hírdetés

A továbbra sem csillapodó román sovinizmus és magyarellenesség a székelyudvarhelyi falfirka mellett egy, a román fővárosban tartott demonstráción is megjelent.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a bukaresti kormány épülete előtti tér román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába.

A tüntetők az MTI tudósítása szerint bukaresti kormány „árulása” ellen tiltakoztak, mivel szerintük a Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő vezette kabinet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „zsarolásának” engedve olyan nyelvi jogokat épített be a frissen elfogadott közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart.

Az RMDSZ egyébként éppen ellenkezőleg, visszalépésnek tartja az új kódexet az anyanyelv használatának szempontjából.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »