Nem csak az Auchannak érné meg az új magyar–román buszjárat

Nem csak az Auchannak érné meg az új magyar–román buszjárat

Pár nap múlva újraindulnak a rendszeres buszjáratok Nagyvárad és Biharkeresztes között. A részleteket hétfőn, a közszállítási vállalatnál tartott sajtótájékoztató során ismertették – írta meg az Erdon.ro.

Huszár István váradi alpolgármester az oldal szerint úgy fogalmazott: mivel a magyarországi településen nagyobb a munkanélküliség, „Nagyvárad nem titkolt célja az, hogy magyarországi munkaerőt vonzzon ide”, mivel „az ipari park nagyon sok munkahelyet teremtett”. Két másik okként a városba járó biharkeresztesi munkaerő növekedését, illetve a másik település jobb vonatközlekedését hozta fel.

Ezeket Barabás Ferenc biharkeresztesi polgármester is megerősítette: ígérete szerint „egy éven belül Biharkeresztesről száz kilométer/órás sebességgel fognak közlekedni a vonatok”. Hozzátette: a település 4300 lakója közül mintegy hétszázan vannak azok, akiket a munkahelyük, illetve a tanulmányaik Nagyváradhoz és környékéhez kötik, valamint mivel 10 százalékos a munkanélküliség, így „bíznak benne, hogy a határon túli település lakói munkát találnak maguknak Borson vagy a váradi ipari parkban”.

A vasárnapi zárva tartás is besegített

Hírdetés

Mint elhangzott, volt már ilyen járat, azonban mintegy három évvel ezelőtt, kereskedelmi okokból megszűnt. Az újraindulás anyagi hátterét megteremtő üzleti partner szerepét az Auchan vállalta, és a vele kötött szerződés értelmében megtéríti a nyereséges működtetéséhez szükséges összeget a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnak (OTL). Az Auchannal kötött egyéves szerződés értelmében pedig az egyik állomás maga a nagyváradi bevásárlóközpont lesz.

Az oldal idézte Lénárt Attilát, az Auchan igazgatóját, aki szerint azért is tartották érdekesnek a projektet, mert a hazai ÁFA csökkenésével egyidejűleg a romániai bevásárlóközpontok vonzókká váltak a magyarországiak számára, valamint a hétvégi zárva tartás is hozzájárult a döntéshez.

Akár már szombattól indulhatnak

A lap szerint az OTL vezérigazgatója bízik benne, hogy a szállításügyi miniszter napokon belül alá fogja írni a busz üzemeltetéséhez szükséges engedélyt, s a járatok szombattól már közlekedhetnek is. Egy jegy ára 500 forint lesz vagy 7 lej, hétfőtől péntekig napi három járat közlekedik majd, szombaton és vasárnap pedig hat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »