Nem csak a Windows 10 "ingyenes" – ráadásul a Linux tényleg az

A Linux barátságos, csak megválogatja a barátait – tartja a mondás. Manapság már ez a megkötés sem áll: a Linux kiadásai egyáltalán nem válogatósak sem a barátok, sem a hardverek tekintetében.

Különös aktualitást ad a Linuxnak a Windows 10 ingyenes (ingyenes? – részben, bizonyos feltételek és megkötések között csakugyan) frissítése s a körötte zajló, minden egyes oprendszerváltáskor menetrendszerűen bekövetkező microsoftos kompatibilitási gondok, váratlan lefagyások, megtetézve a nem jogtisztának vélt játékok-alkalmazások állítólagos törlésével.

Biztos, hogy mindenkinek kell ez a hercehurca, mikor komplett operációs rendszerrel, irodai programcsomagokkal, játékokkal, torrenttel, kép- és videoszerkesztőkkel letölthető és használható, tényleg teljesen ingyenesen a Linux?

Mikor a Linux szót meghalljuk, lelki szemeink előtt a monokróm képernyőjét uborkásüvegalj vastagságú szemüveggel néző ifjú programozó jelenik meg, aki érthetetlen parancssoros utasításokat ad ki a billentyűzeten. A Linux ősétől, a Unixtól származik ez a sztereotípia, amely zavartalanul fennmaradt. Csak már régen nem igaz.

Ahogy más szabad szoftverre, a jól ismert VLC videolejátszóra, a Firefox és Chromium böngészőre, a LibreOffice irodai programcsomagra sem áll.

Ellenben Linuxunk simán elfut akár egy számítógépbontóból kiszabadított régi Pentiumon III-on is, 64-256 MB memória társaságában. Ilyen többek között a Puppy Linux, a Tiny Core Linux. Számos népszerű és kezdőknek is ajánlható terjesztés létezik: Ubuntu, Fedora és még rengeteg más disztribúció. Más terjesztések a házimozi- (például: OpenELEC) vagy éppen a kiszolgáló képességeket helyezik előtérbe (Ubuntu Server). Utóbbi területeken egyébként a Linux régen igen jó pozícióban van, sokan használják – akár úgy is, hogy nem tudnak róla – mert számtalan ADSL router, TV- és távolról elérhető kiszolgáló is Linux által hajtva teljesíti kéréseinket.

Az itt elérhető bemutató a manapság nagy népszerűségnek örvendő Linuxot mint operációs rendszert, illetve annak telepítését és használatát írja le, közérthetően, világosan. Mindenre kiterjedő biztonsági mentés után – vagy akár telepítés nélkül is, kockázatmentes Live módban – kipróbálhatjuk.

Valóban ingyen, szabadon – ahogy az a Linuxhoz illik.

(Híradó – LinuxMint)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »