Nem bizonyított a Röszkén felbukott migráns múltja

Elnézést kért olvasóitól az a magyar újságíró, aki azt állította, a migráns népirtásban vett részt. Kurd forrásai nem bizonyították ezt, így Jászberényi Sándor elismerte, hamisan vádolta meg a felbukott férfit.

Amint arról mi is beszámoltunk, Jászberényi Sándor író, a 24.hu újságírója szeptember második felében arról írt Facebook-oldalán, hogy az Uszama Abd El Mohszínnal (angolos átírással Osama Abdul Mohsen) kapcsolatos vádak igazak. A migráns férfi azután vált ismertté, hogy több kép és videofelvétel alapján elterjedt: az N1TV operatőre, László Petra elgáncsolta őt, miközben gyermekével szaladt rendőrök elől Röszkénél. Később előkerült egy más szögből készült felvétel is, mely alapján nem volt egyértelmű, valóban az időközben elbocsátott operatőrnő gáncsolt-e. Mohszín egészen Spanyolországig jutott, ahol munkát kapott a Getafe futballcsapatánál.

Ebben az volt segítségére, hogy Szíriában is dolgozott labdarúgó-edzőként. Ám más történetek is keringtek róla, az, hogy valójában az al-Kaida szíriai szárnyának számító an-Núszra Front támogatója volt, és Facebookon a Shahada hit melletti elköteleződését és az Aszaddal szembeni, a szunnita harcosokkal szimpatizáló posztokat tett közzé. Ekkor jött a New York Times, és cáfolta a szélsőséges múlttal kapcsolatos pletykákat.

Hírdetés

Hamis vád

Ám Jászberényi a fent említett Facebook-posztjában kurd forrásaira hivatkozva közölte: Mohszín valóban közel áll az an-Núszra Fronthoz, és népirtásban is részt vett. Az újságíró csütörtökön a 24.hu hasábjain végül bocsánatot kért tettéért, majd elmesélte, hogy kurd forrásaitól azt kérte, bizonyítsák az állításaikat.

„Bárkitől, akit sikerült előkerítenem, először ígérgetés, majd hallgatás volt a válasz, már, ha volt válasz egyáltalán. Újabb e-mailt küldtem. Telefonáltam. Könyörögtem, hogy ne hozzanak ilyen helyzetbe. Több mint egy hónap telt el. Érdemi dokumentumokat a mai napig nem kaptam. Semmit, ami igazolná, hogy a felrúgott fociedző bármiben is bűnös lenne. Ergo ártatlan, mert az európai államok alkotmányai kimondják, hogy minden ember ártatlan, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik”

– írta cikkében Jászberényi Sándor, aki elismerte, hamisan vádolta meg Mohszínt, majd bocsánatot kért félrevezetett olvasóitól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »