Nem bírták a kritikát: nagyon fontos fórumot nyírt ki az Orbán-kormány

Nem bírták a kritikát: nagyon fontos fórumot nyírt ki az Orbán-kormány

Huszonhat év után idén először nem rendezik meg a Magyar-Német Fórumot. A kormányt a német kritikák is zavarták és az is, hogy Balázs Pétert nem sikerült kigolyózni a szervezők közül.

A magyar külpolitika egyik legfontosabb fóruma halt el a kormány kicsinyessége miatt: 1992 óta először idén nem rendezik meg a Magyar-Német Fórumot. Ezzel újabb mélypontjukhoz érkeztek a magyar-német kapcsolatok azok után, hogy mint korábban megírtuk, a kétoldalú stratégiai szerződések megkötésének 25. évfordulója alkalmából Angela Merkel személyesen találkozott Bohuslav Sobotka cseh, valamint Robert Fico szlovák kormányfővel, miközben magyar részről nemhogy miniszterelnöki, még egy miniszteri szintű találkozó sem jött létre. Ugyancsak elmaradt májusban egy előre tervezett V4-Németország külügyminiszteri találkozó is.

A Magyar-Német Fórumot személyesen Antall József és Helmut Kohl alapították 1992-ben. A testület tavalyig összesen 26 ülést tartott, felváltva hol Berlinben, hol Budapesten. Bár az eredeti elképzelések szerint a fórumnak Magyarország euroatlanti csatlakozását kellett volna segítenie, a találkozók nem üresedtek ki NATO-, majd uniós integrációnk után sem, sőt, egészen a legutóbbi időkig a legfontosabb terepét adták a magyar-német politikai-, gazdasági-, tudományos-, kulturális együttműködések megvitatásának.

A fórumokon hagyományosan a magyar és a német külügyminiszter is megjelent, csakúgy mint a két ország gazdasági-, tudományos életének vezetői. A szervezésben részt vett többek között a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a berlini Európai Politikai Intézet és az Európa Mozgalom Magyar Nemzeti Tanácsa. A fórum egyedülálló volt a térségben, egy diplomáciai forrásunk szerint a környező országok „néha kifejezetten irigykedtek ránk miatta”, mivel a német kormány hasonló fórumokat csak stratégiai jelentőségű partnerekkel tart fenn. Az, hogy Magyarország esetében létrejöhetett, alapvetően a határnyitással kivívott német szimpátiának köszönhető.

http://mno.hu/

Hírdetés

Csakhogy a nyílt párbeszéd azt eredményezte, hogy 2010 után egyre több kritikus ügy is a fórumok napirendjére került – legalábbis a német fél úgy érezte, hogy ha már van egy ilyen fórum, azon miért ne vitassanak meg adott esetben vitás ügyeket is. Ismert, hogy Berlinben nagyon kritikus szemmel figyelték a médiatörvényt, a kormányzati térfoglalást a médiatulajdonlásban, a civilek elleni kormányzati lejáratókampányt, az EU-ellenes retorikát vagy éppen a CEU ellehetetlenítésére tett kísérleteket. A magyar kormány először csak – átlátszó indokokkal – azt érte el, hogy a 2012-es berlini fórum után egy évvel ismét a német fővárosban rendezzék a találkozót, hogy kisebb legyen a médiafigyelem. A 2014-es választások előtt a magyar kormánynak már végképp nem hiányzott, hogy Frank-Walter Steinmeier akkori külügyminiszter esetleg Budapesten kritizálja őket, így azt kérte, hogy a fórumra ismét Berlinben kerüljön sor. Steinmeier természetesen átlátta a tényeges indokot, így onnantól egyetlen fórumon sem vett részt. „Cserébe” a legutóbbi két alkalommal magyar részről már a lehető legalacsonyabb szintű delegáltakkal képviselte magát a kormány.

http://mno.hu/

Így jutottunk el a 2017-es évig, amikor egyáltalán nem tartották meg Magyar-Német Fórumra. Pontosabban éppen ezekben a napokban ülésezik ugyan egy Magyar-Német Ifjúsági Fórum, de ez már messze van a kormányközi találkozótól. Ez egyébként már hat éve létezik, de nem azért hívták életre, hogy a „nagy” fórumot helyettesítse. Ráadásul a szervezést egy forrásunk szerint a Balog Zoltán EMMI-miniszterhez köthető Deutsch-Ungarisches Jugendwerk egyesület uralja, igaz, részt vesz benne az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem is.

http://mno.hu/

A fórumok ellehetetlenítésének magyar részről van még egy érdekes személyi vonatkozása is. Az egyik már említett társszervező, az Európa Mozgalom Magyar Nemzeti Tanácsa ugyanis már hosszú évek óta Balázs Pétert, az első magyar uniós biztost, a Bajnai-kormány volt külügyminiszterét, a CEU tanárát delegálja társelnökként. (Balázs Péter neve ellenzéki miniszterelnökjelöltként is felmerült a napokban.) Német részről Elmar Brok kereszténydemokrata EP-képviselő a társelnök. Forrásaink szerint a magyar külügy már évek óta fúrja Balázs Pétert az Európa Mozgalomnál, ők azonban nem voltak hajlandóak visszahívni a társelnökségről.

A magyar kormány így egy olyan, a kétoldalú párbeszéd lehetőségét biztosító fórumot küldött süllyesztőbe, amire a mélypontjukat élő magyar-német kapcsolatok miatt kifejezetten fontos feladat hárult volna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »