Nem bírta meghurcolni a „náci szimbolikát” megjelenítő sör forgalmazóját a német ügyészség

Nem bírta meghurcolni a „náci szimbolikát” megjelenítő sör forgalmazóját a német ügyészség

Zsidó felháborodást keltett egy évvel ezelőtt egy Bad Bibra-i (Szászország) italbolt, mert a Harmadik Birodalom jelképeivel (valójában egy módosított birodalmi sas) ellátott sört árult – most kiderült, hogy semmilyen következménye nem lesz az esetnek.

A német főügyészség vádat emelt, a naumburgi kerületi bíróság mégsem indított eljárást.

A naumburgi bíróság megállapította, hogy a címke nem hasonlít kellőképpen az „alkotmányellenes szervezetek” jelképeihez, így nem áll fenn az összetéveszthetőség veszélye. Az ügyész fellebbezést nyújtott be a határozat ellen – sikertelenül, számolt be a német DPA hírügynökség.

Konkrétan a Deutsches Reichsbräu (Német Birodalmi Sör) márkáról van szó, amelynek neve a nacionalisták által is kedvelt gót betűs írással szerepel a címkén.

Egy kiterjesztett szárnyú birodalmi sas is látható rajta, amely tölgyfakoszorút tart, a karmaiban vaskereszttel. A háttérben egy másik vaskereszt látható, kissé jobbra dőlve.

Hírdetés

A sört egyébként 18,88 euróért (mintegy 6600 forint) árulták. A 18-as szám az ábécé első és nyolcadik betűjének, azaz Adolf Hitler neve kezdőbetűinek a kódja. A 88-as szám pedig nacionalista körökben a nemzetiszocialista köszöntést, a „Heil Hitler”-t jelenti.

Bíróság: a vaskereszt egy „teljesen új szimbólum”

A legfőbb ügyészség olyan szimbolikát látott az ábrázolásban, amely „zavarba ejtően hasonlított a náci szervezetekéhez”. Az ügyészség azt akarta elérni, hogy a sör foralmazóját ítéljék el „alkotmányellenes szimbólumhasználat” miatt.

A bíróság ezzel szemben úgy vélte, hogy a horogkereszttel szemben a vaskereszt egy más embléma, merőben más szimbolikus tartalommal (egyébként a Bundeswehr a mai napig használja).

A hallei bíróság június elején közzétett határozatában elismerte a címke használatának „szélsőjobboldali propagandához” való kötődését. Mint írták, a söröspalackok forgalmazásában részt vevők „minden bizonnyal szélsőjobboldali beállítottsága” szerepet játszott a tervezésben. Igaz, a háttérben a vaskereszt dőlt ábrázolása, amely hasonlított a horogkereszthez, erre való szándékos utalásként is felfogható, az összetévesztés veszélye azonban nem áll fenn.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »