Nem bírnak magukkal a brit és a német turisták

Nem bírnak magukkal a brit és a német turisták

Nem ismeri a német és a brit turisták egy része a mértéket az alkoholfogyasztásban, a Baleár-szigetek kormánya ezért azt kezdeményezi, hogy a szigetekre tartó járatokon vezessenek be korlátozást az alkoholfogyasztásban. Horvátországban és Olaszországban már korábban szigorú szabályozások születtek a probléma miatt.

Vezessenek be korlátozást az alkoholfogyasztásban a repülõjáratokon és a repülõtereken az utasok biztonsága és nyugalma értelmében- ezt kezdeményezte Baleár-szigetek kormánya az Európai Bizottságnál és Spanyolország kormányánál is. A kérés a Nagy-Britanniából a spanyol szigetekre érkezõ járatokra vonatkozik, amelyen gyakoriak az incidensek a részeg utasok miatt.

Nem ismerik a mértéket a német és a brit turisták

Mallorcán és Ibizán a hatóságoknak rendszeresen kell intézkedniük a részegen érkezõ utasok miatt. A probléma azonban nemcsak az utazás idejére korlátozódik. Rengeteg a panasz a brit és német fiatalok nyaralás alatti mértéktelen ivászata miatt.

Az elfajult partik és az utcai randalírozások zavarják a többi nyaralót és a helyieket is, akik szerint sokat árt a jelenség a tengerparti nyaralóhelyek hírnevének. A hatóságok évek óta próbálnak megoldást találni a jelenségre, ám egyelõre nincs áttörõ siker. A szigetek kormánya most azt is szeretné elérni, hogy a helyi szállodák all-inclusive szolgáltatásában korlátozzák az alkohol fogyasztását. A Baleár-szigetek Spanyolország egyik legfõbb turisztikai célpontja: tavaly közel 12 millió külföldi látogatót fogadott.

Horvátországban is elszabadultak

Nemcsak a Baleár-szigeten létezik a jelenség: Horvátország több önkormányzata is küzd hasonló problémával. Múlt hónapban egy Pag szigeti polgármester kért elnézést a lakosságtól a város honlapján az éjszakai atrocitások, illetve a bulinegyed zaja miatta  lakosságtól.

A horvát Ibizának is nevezett szigeten hetek óta egymást érik a bulik. A környék lakói sorozatosan küldik panaszaikat az önkormányzathoz a sorozatos rongálások, csendháborítások, az utcán hányó és vizelõ fiatalok miatt. A polgármester elkeseredett hangvételû üzenetében kiemelte az angol fiatalokat, akinek igen magas a fizetõképessége, de ez nem jogosítja fel õket a primitív viselkedésre.

Hírdetés

A város egyébként a rendõrségtõl komoly erõsítést kapott a nyárra, de emellett a tisztaságra és a biztonságra közmunkások és biztonsági õrök is vigyáznak, azonban a sokak szerint a helyzet kezd tarthatatlanná válni.

Van, ahol már észbe kaptak

Eközben Hvar szigetének polgármestere július elejétõl bekeményített: a renitens turistákat angol nyelvû táblákkal figyelmeztetik arra, hogy akár 700 eurós bírságra is számíthatnak, ha hiányos öltözetben, például bikiniben, vagy fürdõnadrágban sétálnak az utcákon, vagy olyan helyeken isznak alkoholt, ahol ez szigorúan tilos.

Rikardo Novak szerint Hvar turisztikai öngyilkossága zajlik ezekben a hetekben, és az egész mindössze azzal kezdõdött, hogy a szigetet egy reklámfilmben világszínvonalú partihelyként emlegették. Horvátországban egyébként volt mibõl meríteni a nyári szabályrendszerekkel kapcsolatban: elég volt csak néhány olasz várossal felvenni a kapcsolatot.

Olaszországban már megelégelték a randalírozást

Itália számos önkormányzata már évekkel ezelõtt hosszú listát készített arról, mit, hol, hogyan nem csinálhatnak a turisták a szezonban. Élen járt ebben Padova, ahol a polgármester a helyieket is szerette volna megrendszabályozni.

A szabályok közé tartozik például, hogy a bárokon, presszókon, sörözõkön kívül nem szabad alkoholt fogyasztani, vigyázni kell a közrendre, és nem szabad éjszaka kiabálni az utcán. A kerékpárokat sem lehet akárhova leláncolni, és nem lehet liszttel és tojással dobálózni sem.

Közízlést sértõ öltözékben sem lehet megjelenni az utcán, például tilos a túl rövid szoknya vagy nadrág, illetve a férfiaknak nem közlekedhetnek meztelen felsõtesttel. Azonban van olyan városvezetõ is, aki talán kicsit átesett a ló túloldalára: egy Nápoly környéki városokban megtiltották az utcán való focizást, bár ezt nem sikerült betartatni a lakosokkal.

Velencében egyébként azt is elõírják, hogy közízlést sértõ öltözékben sem lehet megjelenni az utcán. A városban nem lehet bikiniben közlekedni, illetve a templomokba nem lehet rövidnadrágban bemenni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »