Nem bírnak a betolakodókkal Kósz szigetén

Nem bírnak a betolakodókkal Kósz szigetén

Mintegy negyven rohamrendőr érkezett a polgármester késésére a szigetre, ahol több verekedés is kitört a bevándorlók között kedden. A görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partokról gumicsónakokon, illegálisan az európai uniós országba érkező betolakodók áradatával.

Az Égei-tenger keleti részének más szigeteire is további rendőri egységek érkeznek, sajtóértesülések szerint összesen 250-en. Jeórjiosz Kiritszisz kószi polgármester elmondta, hogy a keddi incidensek után csillapodott a helyzet, de továbbra is nagy a feszültség a nyilvántartásba vételre várók nagy száma miatt. Több mint 7000 férfi, nő és gyermek tartózkodik jelenleg a 33 ezer lakosú szigeten – mondta.

A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni a nyilvántartásba vételük lefolytatásához, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. Pánik tört ki, több százan menekültek el.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet azzal vádolta a görög hatóságokat, hogy meg sem próbáltak megfelelő létesítményeket biztosítani a bevándorlók fogadásához, és bántalmazás is előfordult. Szerda esti értesülések szerint a görög kormány elhatározta, hogy azonnali hatállyal egy komphajót küld a sziget partjaihoz a "menekültek" elszállásolásához.

Hírdetés

Alekosz Flamburarisz államminiszter nyilatkozata szerint a hajón mintegy 2100-2500 "menekültet" tudnak ideiglenesen elhelyezni és ellátni. Egyidejűleg megtörténik a bevándorlók regisztrálása is – mondta el a miniszter, aki egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az EU hozzájárul az egyre súlyosabbá váló humanitárius válság megoldásához.

Törökországban is egyre nagyobb nehézségeket okoz a szíriai menekültek áradata.

A Hürriyet című török napilap értesülései szerint az izmiri kormányzóság vezetése több intézkedést is hozott, miután a várost az elmúlt hónapban elözönlötték a migránsok. Egyebek mellett ellenőrző pontot állítottak fel az Izmirbe vezető főutak mentén, ahol megállítják és átkutatják a gyanús járműveket.

Mustafa Toprak izmiri kormányzó elmondta, hogy a városba érkező szíriaiak embertelen körülmények között élnek, és egy szál bőrönddel várnak az embercsempészekre, hogy tovább szállítsák őket. Hozzátette, hogy a már Izmirben tartózkodókat más városokban felállított sátortáborokba irányítják. Azokat a migránsokat, akiknek nincs hova menniük, az izmiri Atatürk stadionban helyezik el, csakúgy, mint azokat az útlevéllel rendelkezőket, akiknek nem sikerült átjutniuk Görögországba.

Törökország-szerte több mint 1,8 millió szíriai menekült tartózkodik. Izmirben hivatalos adatok szerint 68 700 migráns van, de a tényleges számuk becslések szerint a félmilliót is elérheti. Azok, akik nem találtak szállodai szobát vagy bérelt lakást, a város parkjaiban, utcáiban és más helyein telepedtek le – írta internetes oldalán a Hürriyet.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Követelőztek és verekedtek a betolakodók egy görög szigeten, de a poroltó és a gumibot végül lenyugtatta őket


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »