Nem Bibliával kellene fotózkodni, hanem az ország sebeire koncentrálni

Nem Bibliával kellene fotózkodni, hanem az ország sebeire koncentrálni

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől.

Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn. A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Budde jelezte: a televízióból értesült az elnöki látogatásról. „Fel vagyok dúlva” – mondta a püspök.

Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról

– mondta a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban tömeges megmozdulások zajlanak, miután egy afroamerikai férfi, George Floyd a napokban életét vesztette egy durva rendőri intézkedés nyomán Minneapolisban.

 – mondta Budde. „Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene” – magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök kiemelte: az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, rámutatott: a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni.

Hírdetés

Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében

elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát.

„Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták” – mutatott rá.

Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta: megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt.

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét.

Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint

Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »