Nem azok vettek földet, akiknek szánták

Az eddig elkelt 130 ezer hektár állami földterület csaknem kétharmada fideszes politikusok, családtagjaik és bizalmasaik, illetve egykori állami gazdasági vezetők, agrár-nagyvállalkozók kezére került – írta a Népszabadság szombati számában.

Sallai R. Benedek LMP-s politikus ismertette azon eredményeket, melyekhez több mint tízezer nevet kellett átnézni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvánosságra hozott adatai közül. A meghirdetett 180 ezer hektárból eddig mintegy 130 ezer hektár kelt el, 1 millió 300 ezer forintos hektáronkénti átlagáron.

Mint a Népszabadság írja, a nyertesek négy-öt csoportba tartoznak.

Hírdetés

Az első a „politikaközeliek”­ csoportja – idesorolhatók a miniszterelnök családtagjai és bizalmasai, fontos fideszes politikusok és rokonaik, barátaik –, hozzájuk a ténylegesen eladott földek mintegy 30 százaléka került, jellemzően 100 hektárnál nagyobb darabokban.

Ezt a kört olyanok fémjelzik, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és családja (1391 hektár, eddig ők a földeladási program abszolút nyertesei), Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének családja (299 hektár), a Kékessy család, azaz a kormányfőnek sokféle szívességet tevő volt párizsi nagykövet, Kékessy Dezső famíliája (170 hektár), Gyapjas Károly, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nagybátyja­ (116 hektár, a rokonság összesen 505 hektárhoz jutott), Flier János, az Orbán család földjeinek művelője (93 hektár). A második blokkot az egykori ­téeszelnökök és állami gazdasági vezetők, közülük is elsősorban az első Orbán-kormány idején botrányos körülmények között privatizált tizenkét állami gazdaság és vezetőik­ alkotják. A harmadik csapat a külföldieké: az Európai Unió más tagállamaiból Magyarországra települt agrárvállalkozók nagyjából 10 százaléknyi területhez jutottak, és általában ­300-500 hektárt vettek. 10 százalékot rejtőzködő, vagyis mezőgazdasággal eddig nem foglalkozó, vélhetően a földek bérbeadásában és/vagy majdani eladásában érdekelt vevők licitáltak a legeredményesebben.

A maradék 10-20 százalék lehet vélhetően azon családi gazdálkodók csoportja, akikre hivatkozva a kormány eredetileg meghirdette a földeladásokat. Mint a Népszabadság írja, ebbe a körbe legfeljebb hatezer ember tartozik, és náluk van a legkisebb esély rá, hogy valóban meg tudják majd vásárolni a földet, mivel ezeket a területeket többnyire nagygazdák bérlik, akiknek elővásárlási joguk van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »