Nem árt vigyázni: a kormány már naponta kér ki adatokat a magyar Facebook-használókról

Nem árt vigyázni: a kormány már naponta kér ki adatokat a magyar Facebook-használókról

Jelentősen nőtt a Facebookhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma, és ehhez a magyar kormány is hozzájárult, 2015 első félévében ugyanis 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki a cégtől, amely ezen igénylések 36 százalékában szolgáltatott információt.

A magyar kormány által kikért adatok száma évről évre nő, tavaly például egész évben 245 felhasználó adatait kérték ki, azt megelőzően pedig 75 emberét. A Facebook oldalán lévő felirat szerint a cég csak megalapozott, bűnügyekkel összefüggő esetekben szolgáltat adatot, és minden egyes kérés jogosságát ellenőrzik.

Hírdetés

Az adatkérés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kormányzati szerv meg is kapja az igényelt információkat. A Facebook közlése szerint 67 esetben találták jogosnak a magyar állami kérést, és tettek annak eleget részben vagy egészben. Az ilyenkor kiadott információ vonatkozhat a felhasználóra, annak IP-cím szerinti tartózkodási helyére, illetve tartalmazhatja az általa küldött vagy fogadott üzeneteket is.

A Facebookhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma világszinten nőtt, idén az első hat hónapban 41 214 érkezett be, ami 18 százalékkal magasabb, mint az előző év második felében benyújtott 35 051 kérelem. A legnagyobb adatigénylő az amerikai kormány, ők 26 579 facebookozóról kértek adatot. Érdekesség, hogy az amerikai szervek valószínűleg alaposabban előkészítik az adatigénylést, az ő kéréseiket ugyanis 80 százalékos arányban találja jogosnak a Facebook.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »