Nem árt az óvatosság, ha túrázni indulunk

Nem árt az óvatosság, ha túrázni indulunk

POZSONY. A kellemes õszi idõ sokakat csábít a természetbe. Akadnak olyanok, akik ilyenkor a Szlovák Paradicsom, a Kis-Fátra vagy a Pieninek zegzugos, szakadékos területeire merészkednek. Ugyanakkor nem árt szem elõtt tartani, hogy egy ilyen túra során számos veszély is leselkedhet a természetjárókra.

A Magas-Tátra nem az ország egyetlen természeti kincse. A hegyimentõk szerint évrõl-évre nõ a Szlovák Paradicsom, a Kis-Fátra vagy éppen a Pieninek zegzugos, szakadékos területeire merészkedõk száma. Ha már egyszer egy ilyen túrára határozzuk el magunkat, nem árt szem elõtt tartanunk a magaslati területek felkeresésekor érvényes elõvigyázatossági aranyszabályokat. „Így például, hogy korán induljunk útnak, hogy hamarabb visszaérjünk lakott területre, minthogy ránk sötétedne, hiszen ugye ebben az átmeneti idõszakban sokkal korábban és gyorsabban sötétedik” – javasolta Jozef Janiga, a Hegyi Mentõszolgálat igazgatója (HZS).

Noha úgy tûnhet, hogy viszonylag meleg az idõ, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szurdokban hideg lehet. „Vigyünk magunkkal vékony sapkát, kesztyût, mert a hegyekben hûvösebb van” – figyelmeztet Ivan Krajèír, a HZS Szlovák Paradicsomban tevékeny mentõszolgálatának parancsnoka. A mentõszolgálat munkatársai azt tanácsolják továbbá, vigyünk magunkkal váltás ruhát, ám a legfontosabb a megfelelõ lábbeli megválasztása. A tornacipõrõl jobb, ha azonnal lemondunk. „Határozottan inkább magas szárú lábbelit, mintsem félcipõt javasolnék” – mondta Krajèír.

Hírdetés

A közkedvelt létrák, mászóvasak és más hasonló alkalmatosságok õsszel nagy veszélyforrást jelentenek. „Víztõl nedves, amely aztán észrevétlenül ráfagy, így könnyen csúszóssá válhat” – inti figyelemre a túrázni vágyókat Krajèír.

Fõként a gyermekes családoknak érdemes különösképpen óvatosaknak lenniük. „A létrák már önmagukban is meglehetõsen veszélyesek, ha a gyermekek nincsenek biztosítva és egyszerre többen is egymás felett haladnak, könnyen a mélybe zuhanhatnak, aminek fatális következményei lehetnek" – figyelmeztet rá Janiga.

A HZS tagjai éppen azért arra kérik a természetjárókat, hogy figyeljenek oda önmagukra és családtagjaikra, ne becsüljék túl saját képességeiket, útjukat jó elõre tervezzék meg. Ezen felül arra kérnek mindenkit, hogy még egy nagyon fontos tényt tartsanak szem elõtt. „Az esetek többségében egyirányú utakról van szó, vagyis ha a turista egy olyan helyhez érkezett, amelyen nem tud átkelni, akkor csak nagyon nehezen jut vissza az odavezetõ úton használt létrákon keresztül, hiszen azokon közben mások éppen felfele tartanak, így a visszatérés egyazon úton rendkívül nehézkes. Az efféle találkozások szerintünk nagyon veszélyesek, tehát olyan túrát és útvonalat válasszunk magunknak, amelyet képesek is vagyunk teljesíteni” – ajánlotta Janiga.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »