Nem aratott osztatlan sikert Trump Nemzetközi Büntetőbíróságot sújtó rendelete

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága, Németország és Franciaország is tiltakozott péntek este amiatt, hogy az amerikai elnök a minap rendelettel lehetővé tette a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkatársainak szankcionálását.

Donald Trump az ICC azon munkatársait tette büntethetővé csütörtökön, akik részt vettek vagy vesznek amerikai katonák feltételezett afganisztáni háborús bűncselekményeinek kivizsgálásában. Az amerikai külügyminisztérium gazdasági szankciókkal és vízumkorlátozásokkal sújthatja az ilyen vizsgálatokban részt vevőket és a családtagjaikat. Minden egyes esetet külön bírálnak majd el.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője közleményében leszögezte: "Garantálni kell az ICC függetlenségét és befolyásmentes működését. A súlyos emberijog-sértések és nemzetközijog-sértések áldozatainak és családtagjaiknak joguk van a jogorvoslathoz és az igazságossághoz".

Hírdetés

Németország az ICC egyik legerőteljesebb támogatója. A berlini külügyminisztérium közölte: "Teljesen megbízunk az ICC munkájában, mert nélkülözhetetlen intézmény a nemzetközi bűncselekmények büntetlenségének akadályozásában, és ma nagyobb szükség van rá, mint korábban bármikor. Visszautasítunk minden olyan zsarolási kísérletet, amellyel befolyásolni akarják az intézményt, a munkáját vagy a munkatársait".

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint Washington döntése "súlyos támadás a bíróság és annak részes államai, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi kapcsolatok és a bírói függetlenség ellen. Ez az egyetlen állandó nemzetközi bíróság, amelynek az egész világra kiterjedő feladata van, Franciaország küzdeni fog azért hogy befolyásmentesen végezhesse azt" – írta. Párizs is teljes támogatásáról biztosította a bíróságot.

Maga az ICC pénteken fejezte ki sajnálkozását az amerikai elnök új rendelete miatt. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig kijelentette: "Elemezzük az Egyesült Államok elnökének döntését, hogy fel tudjuk mérni minden következményét. Az uniós külügyminiszterek tanácsa véleményt fog alkotni az ügyben" – mondta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »