Nem állnak le a horvátok, viszik a határhoz a migránsokat

Újabb 1900 migránst indítottak a horvátok a szlovén határ felé, Szlovéniából pedig száz menekültet szállítottak a hatóságok a magyar határhoz.

Jóllehet Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított a kelet-horvátországi Tovarnikból a szlovén határ felé – jelentette a 24sata című horvát napilap hétfőn. 1900 migráns tart Csáktornyára (Cakovec), és nem lehet tudni, mi történik majd, ha odaérnek – írta a lap.

Ugyanakkor a horvát kormány Twitter-oldalán azt közölte, Szlovénia újra fogadja a migránsokat a breganai és a trvoneci (Drávamagyaród) határátkelőnél.

Hozzák az embereket a magyar határra

A szlovén hatóságok hétfő délelőtt mintegy száz menekültet szállítottak a Rédics–Hosszúfalu (Dolga Vas) magyar–szlovén határátkelő szlovén oldalára, az ott kialakított tranzittáborba – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A rendőri felvezetéssel érkezett két autóbuszon főleg családok, sok gyerek és nő kapott helyet. A helyszínen a rendőrök az MTI-nek elmondták, a menekültek hétfőre virradó éjszaka illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországból Szlovéniába. A helyszínen jelen voltak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői is.

Eközben a szerb–horvát határon, ahol a horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, új útvonalon érkeznek az illegális bevándorlók az országba: a tovarniki és babskai helyett a bajakovói átkelő körzetében, amely a Belgrád–Zágráb autópálya mellett van.

Hírdetés

Hétfőre virradóra mintegy ezer ember próbált meg ebben a körzetben a szántóföldeken keresztül bejutni Horvátországba. Egy részüket a rendőrségnek sikerült feltartóztatnia, de 300-400 ember levált a csoporttól, és nem tudni, hogy esetleg máshol bejutottak-e Horvátországba – írta a lap.

Lökdösődtek a migránsok

Hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba. A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint az éjszaka folyamán is rengeteg migráns érkezett a szerb–horvát határra, ahova buszokkal szállították őket. Zágráb fél óránként csupán száz fő belépését engedélyezi, ezért az eső ellenére sokan a Berkasovo–Babska közötti átkelőnél, fél úton, a „senki földjén” éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt. A hosszú várakozás miatt feszült migránsok között lökdösődés alakult ki.

A Híradó.hu arról számolt be, hogy a migránsok a hatóságokkal is összetűzésbe kerültek, egy csoport dobálni kezdte a szlovén rohamrendőröket a határ másik oldaláról.

A Vecernje Novosti című szerb napilap beszámolója szerint vasárnap este 40 autóbusznyi migráns várakozott arra a berkasovói átkelőnél, hogy átengedjék a határon, ami csak nagyon lassan ment, mert Ljubljana bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni.

C terv

A magyar–horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra. Azóta mindössze négyezren hagyták el Horvátországot. A szerb–horvát zöldhatáron a migránsáradat lassítása óta is 5-6 ezer illegális bevándorló érkezik az országba. Szlovénia korábban közölte, hogy naponta legfeljebb 2500 menedékkérőt hajlandó fogadni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »