Nem akasztották fel, ma családapa

Nem akasztották fel, ma családapa

Az 56 éves Németh István pusztán annak köszönheti az életét, hogy amikor ölt, még nem volt 20 éves, így nem végezték ki. Nem úgy, mint bűntársait.

1979. július 10-én Budapesten, a XVIII. kerületben, a Vörös Hadsereg útján eltűnt a Steinmetz kapitány szobra melletti őrbódéból a posztos rendőr. A tiszthelyettes holttestét kilométerekkel odébb, egy kukoricaföldön találták meg elásva, fegyverei eltűntek. Három hónap múlva fogták el a tiszthelyettes gyilkosait, az ötször büntetett Soós Lajost, a négyszer büntetett György Józsefet és a mindössze 19 éves Németh Istvánt. Soós és György gyorsan megbékélt a sorssal, tudták, hogy végük, így beismerték egy pénzügyőr korábbi megölését, valamint Soós azt is, hogy Némethtel közösen egy háromgyerekes családapát is megöltek afféle próbaként a rendőrgyilkossághoz. A rendőrt a fegyvereiért szurkálták agyon. Egy OTP-fiókot akartak kirabolni, ám még mielőtt megtehették volna, lebuktak. Soós és György arról beszélt, hogy hármuk közül Németh volt a legkegyetlenebb, ezt a kriminálpszichológus vizsgálata is megerősítette. Soós Lajost és György Józsefet 1980. október 1-jén felakasztották. Németh István életfogytiglant kapott azzal, hogy leghamarabb 20 év elteltével szabadulhat. Végül 2000 karácsonyán hagyhatta el a fegyházat, de 2010-ig még feltételesen volt szabadlábon. A rács mögött megtért, szabadulása után Győr közelében, egy kis faluban lett kántor, ám nem voltak elégedettek a munkájával. Utcára került, pedig még egy lánya is született, ám nem sikerült az együttélés, Németh hajléktalanként, koldulásból tartotta fenn magát. Aztán 2006 már Budapesten érte, itt is hajléktalan volt, nyalókát árult a Városligetben, alkalmi munkái voltak.

A Stop.hu-nak akkor azt mondta: megroppantotta, amikor 20 év után kiengedték, majd tiltott gyógyszertartás miatt még egy évre visszaküldték. Azt állította: élettársat keresett magának, de már nem érdeklik a nők. A városligeti munkának is vége lett, miután egy rendőr felismerte és a munkaadója kirúgta, mert ez már kellemetlen volt a számára. Akkoriban egy roncsautóban lakott; mint mondta, mínusz 10 fokig bírta a hideget, de koldulnia kellett ismét, hogy enni tudjon. „Autómosóban vagy kárpitosként szívesen dolgoznék, de gyermekfelügyeletet is vállalnék. Biztonsági őrnek sem lennék utolsó, csakhogy üldöz a múltam. Pedig jó apaként gondoskodni akarok a kislányomról” – mondta tíz éve Németh.

Hírdetés

A rendőrgyilkost Soltészné Nagy Katalin ügyvéd patronálja ma is. Mint mondta, Németh István példája mutatja, hogy súlyos tettekért kapott súlyos büntetés letöltése után is be lehet illeszkedni a társadalomba. Az ügyvédnő nem cáfolta a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy Németh István ma Nógrád megyében egy községben él, élettársával közösen két gyereket nevelnek. A ma 8 éves kislányt Németh a nevére vette, az 5 éves kisfiú pedig közös gyermekük a 29 éves élettársával. Németh nyolc éven át élt hajléktalanul, az asszonyt egy melegedőben ismerte meg.

Az ügyvédnő nemcsak Németh sorsát egyengeti, hanem Bene Lászlóét is. Az idén 66. életévébe lépett Bene már fiatalon rabló lett. Hétéves büntetését töltötte a szegedi Csillagbörtönben, amikor megismerkedett a rablóvá lett katonatiszttel, Donászi Aladárral. A rendszerváltás időszakában szabadultak, és rablássorozatba kezdtek, ami hamarosan rablógyilkosságokká változott. Összesen négy embert öltek meg. 1995-ben életfogytiglant kaptak, Donászi 2001-ben öngyilkos lett, Bene tízévi magánzárka után, 2004-ben került először társaságba. Idén március 1-jén felülvizsgálták az ítéletét, és feltételes szabadságra helyezték. Ám miután az első fokon eljáró bíróság nem vizsgálta, hogy a fegyházban eltöltött évek alatt változott-e a személyisége, és ha igen, milyen irányban, a Szegedi Törvényszék másodfokon eljáró bírói tanácsa hatályon kívül helyezte a szabadon bocsátásáról rendelkező nem jogerős döntést, és új elsőfokú eljárást rendelt el. Bene László azonban 2019-ben mindenképpen szabadulhat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »