Nem akarunk itt maradni a kib*szott kormányotok miatt

Nem akarunk itt maradni a kib*szott kormányotok miatt

Ezen a héten nemcsak a magyar, hanem a világsajtó is a Keleti pályaudvarnál lévő migránsokkal és a magyar kormány intézkedéseivel foglalkozott. Áldatlan állapotok, embertelen egészségügyi helyzet, egymásnak ellentmondó intézkedések és reménykedő migránsok – ez jellemzi jelenleg hazánk és a bevándorlók „kapcsolatát”.

Az események sokrétűsége, a számtalan információ és megszólalás miatt igyekeztünk röviden és tömören összeszedni a heti eseményeket. Nézzük mi is történt a héten a Keleti pályaudvarnál, Budapesten és a hazai politikában:

Hétfő reményekkel teli volt a több száz, a Keleti pályaudvarnál vesztegelő migráns számára. Ugyanis reggel még felengedték a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. Emiatt délelőtt hatalmas sor is állt a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárainál. A vonatokra kétszer annyi utas próbált felszállni, mint amennyit a járatok balesetmentesen szállítani tudnak. A sok menekült miatt a magyar utasok egy része nem fért fel.

Több órás vesztegelés és viszontagság után a müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat. Szintén hétfő este az osztrák rendőrség arról számolt be, hogy menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra. A helyi erők közölték azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. Hétfő estére már mindenkit megállítottak ellenőrzésre a Keleti pályaudvar peronjainak beléptetőkapuinál, ahol a nemzetközi vonatokra lehet felszállni. Rengeteg a rendőr, jelen vannak a Készenléti Rendőrség emberei is.

A Jobbik hétfő délelőtt elfoglalta a Verseny utcai tranzitállomás területét, a főváros ide költöztetné a menekülteket a pályaudvarokról. A radikális párt szerint a főváros csak látszatintézkedést hajt végre azzal, hogy a pályaudvarokról áthelyezi a tranzitzónákat az egykori piac területére.

Hatalmas nemzetközi érdeklődés

A kedd reggel így kezdődött: „A vágányok között is feltorlódtak a menekültek a Keleti pályaudvaron, össze vannak zsúfolódva” – jelentette helyszíni tudósítónk. A 7:10-es müncheni járattal szerettek volna továbbindulni, az azonban még nyolc óra után sem indult el. A tömeg időről időre lökdösődni és kiabálni kezdett A nemzetközi jegypénztárnál lökdösődés tört ki a rendőrök és migránsok között a peronzárként funkcionáló kerítésen keresztül. Nem sokkal később lezárták a Keleti pályaudvart, a rendőrség elkezdte kitolni a migránsokat a peronról. Nem akarunk itt maradni a kib*szott kormányotok miatt – mondta egyikük. Többen pedig a „Szabadság” és „Németország” szavakat kiabálták. Persze hiába ürült ki a pályaudvar, előtte vizet fröcskölve, ugrálva, tapsolva, A4-es papírokon „Freedom” feliratú transzparenseket lobogtatva tüntettek a menekültek. A rendőrséget, – akiket 24 órás szolgálatba állították – hiába kérdezték, az egyenruhások nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy miért nem szállhatnak vonatra aznap, ha előző nap megtehették. Egészen estig folyamatos volt a tüntetés.

Ezalatt fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya a főváros több kerületében. Ausztria pedig az eseményekkel párhuzamosan „közúti vasfüggönyt” húzott fel az M1-es autópályán: egész nap araszolva haladt a forgalom, mert az osztrák hatóságok minden járművet ellenőriztek, ami alkalmas lehet embercsempészetre. Kilométeres kocsisor állt az osztrák határnál Hegyeshalomnál a rendőri átvizsgálások miatt. A rengeteg bevándorló mellett sok volt az újságíró is. Már a hét elején jelezte helyszíni tudósítónk, hogy 13 műholdas kocsi van a területen.

Szerdán is tovább tüntettek

Szerdán tovább követelték a migránsok a Keleti pályaudvarnál, hogy felszállhassanak egy Németország felé tartó vonatra. Harminc rendőr állta el a főbejáratot. A migránsok pedig összefogásról és jogaik érvényesítéséről beszéltek. Két csoportra oszlottak a tüntetők voltak, akik, az egyik a főbejáratnál, a mások az egyik oldalsó bejáratnál táborozott le. A „kemény mag” hergelte a többieket, folyamatosan azt skandálva, hogy „Németország, Németország!”. A helyzet odáig fajult, hogy összeverekedtek a Keletinél az aluljáróban. Este a Baross téri aluljáróba, a tranzitzónába próbált petárdát ledobni fél kilenc körül egy fiatal, kopasz gyerek.

Hírdetés

Kőbánya-Kispest vasútállomáson is gondok voltak. Nagyjából ötven migráns ülhet a földön Kőbánya-Kispesten, a rendőrök körbevették őket. Balhéztak is, az ottlévő bevándorlók azt kiabálták, hogy „go away. Nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vonatra. Egy nőt hordágyra tettek és futva vitték el a helyszínről. Néhány önkéntes ételt és ruhát osztott a bevándorlóknak. És egy egészségügyi személyzet is a helyszínre érkezett

Szerdán Gyurcsány Ferenc migránsokat szállásolt el budai villájában és előállították a tranzitzónát blokád alá vonó jobbikosokat. Emellett tájékoztató kampányt indított az illegális bevándorlás ellen a kormány. Helyi nyelven készített szöveges hirdetményeket helyeznek el az illegális migráció által leginkább érintett küldő-, illetve tranzitországok vezető nyomtatott újságaiban, és óriásplakátokon – közölte a Miniszterelnökség. De Tarlós István is megszólalt: a főváros a mozgásteréhez és jogosítványaihoz mérten segít a Budapestre érkező migránsoknak.

Változott a helyet…

Csütörtök reggelre megváltozott a status quo. Megnyitották a Keleti főbejáratát és az aluljárótól elválasztó rácsot ugyanakkor a MÁV korábban közölte, hogy biztonsági okokból nem indít közvetlen járatokat Nyugat-Európába. Ez hatalmas felfordulást eredményezett. A migránsok nem értették, hogy miért kellett megnyitni a pályaudvart, ha nem indulnak a nemzetközi vonatok. Később megállt Bicskén az az illegális bevándorlókkal teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. Migránsok azt skandálták, hogy „No camp!”. Bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el. Rendőrségi helikopter körözött a műveleti területté nyilvánított bicskei vasútállomás fölött, ahonnan elkezdték elszállítani a migránsokat. Egyébként a nap folyamán Bicskénél nemcsak a Budapest, hanem a Győr felől érkező vonatokat is ellenőrizte a rendőrség.

Budapesten, a Keleti pályaudvar területe egy idő után kiürült, a menekültek a Baross téren folytatták életüket. Többen ülősztrájkot tartottak. A pályaudvar előtti lépcsősoron a szónokok között megjelent több magyar is, akik közül egy nő angolul arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki magyar–román meccs idejére a migránsok jobban teszik, ha elhagyják a környéket, mert atrocitás érheti őket.

A csütörtöki napon Lázár János megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte a migránsokat, hogy tartsák be a játékszabályokat. El fogjuk kerülni az erőszakot – jelentette ki. Szerinte ezért nem indít vonatokat a MÁV. Azért alakult ki a helyzet, mert a németek korlátlan befogadásról beszéltek – mondta Lázár. Lázár azt kérte az Országgyűléstől csütörtökön, hogy segítse a kormányt, és adjon felhatalmazást az ország déli határának védelmére. Napirend előtti felszólalásában azt mondta, ez három dolgot jelent majd: a fizikai védelmet, amelyet biztonsági határzár segítségével valósítanak meg, illetve egy élőerős rendőri védelmet, amelyet a rendőrség bevetésével, megerősítésével hajtanak végre.

Kaotikus hétvége

Péntekre aztán teljes lett a káosz. Előzőleg kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el. A kormányfők ismét elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket Brüsszel javasolt. Azonban a menekültek több hullámban indultak meg gyalog az M1-es autópályán és a hegyeshalmi vasútvonal mellett, lehetetlenné téve a közúti és a vasúti közlekedést is.

A központi operatív törzs ezután úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket.

Az események szombatra virradóan vettek fordulatot, mikor Werner Faymann osztrák kancellár bejelentette, hogy Ausztria a helyzet szükségességéből fakadóan átengedi Magyarországról érkező migránsokat. Emellett Németország is megengedte, hogy a migránsok az országukba utazzanak. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

Így még többen indultak el a határra, immáron autóbusszal és vonattal, de olyanok is akadtak, akik gyalogosan vágtak neki az útnak. Hegyeshalomnál az osztrákok szombat délelőtt lezárták az autópályát, később azonban mégis megnyitották.

A magyar fél álláspontját szombaton Orbán Viktor kormányfő közölte a Somogy megyei Kötcsén, a polgári piknik helyszínén. A miniszterelnök hangsúlyozta: sajnálja a bevándorlókat, de az nem megoldás, hogy megbénítják egy ország életét. Hozzátette: éjszaka többször is egyeztetett az osztrák kancellárral, a hét elején pedig személyesen is találkozniuk kell. Szerinte van véleménykülönbség közöttük, de az nem politikai, hanem gyakorlati. A történtekről részletesen itt, itt, és itt olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »