Nem akárki látogatta meg a Várban újjáépülő palotát – videó

Nem akárki látogatta meg a Várban újjáépülő palotát – videó

Egy igazi Habsburg, méghozzá József főherceg dédunokája. Nyilatkozott is.

Ismert, a budavári Szent György téren épp újjászületik a József főhercegi palota, december végén – a Magyar Építők beszámolója szerint – pedig nem akárki látogatta meg az építkezést, mint József főherceg dédunokája, Habsburg-Lotharingiai Mihály.

A palota épülete kulturális, turisztikai és irodai funkciókat lát majd el vegyesen. A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

A látogatót Finta Sándor, a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese és Szalay Tihamér, az MD STUDIO Építésziroda ügyvezetője, vezető tervezője a kivitelező Magyar Építő Zrt. munkatársaival közösen vezette végig az építkezésen.

Hírdetés

A bejárásról videóinterjú is készült:

Az épületet – mint Szalay Tihamér fogalmazott – úgy kellett megtervezni, hogy eredeti és részletes tervek nem álltak rendelkezésre, csak néhány kevéssé kidolgozott vázlat és korai alaprajzok. Ezekből és a kutatások során talált egyéb fotókból kell visszaépíteni az eredeti épületet.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József főherceg dédunokája azt mondta, ő is csak könyvekben és fotókon láthatta az épületet, a bejárás során viszont „tudatosult benne a projekt nagysága”.

„A legszebb az egészben, hogy kinézetre teljesen ugyanolyan lesz, mint hajdanán, és ez nagyon sokat jelent számunkra. Nagyon hálás vagyok elsősorban, hogy a Nemzeti Hauszmann Program létrejött és azért is, hogy ilyen komolyan veszik a múlt szerepét, ami így tovább élhet a jövőben. Alig várom, hogy elkészüljön az épület!” – fogalmazott.

Nyitókép: Magyar Építők,

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »